SPLIT – Uskok je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 40-godišnjaka i 34-godišnjaka koje tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja organizovali krijumčarenje marihuane iz Crne Gore u Hrvatsku, pri čemu je zaplenjeno više od 312 kilograma marihuane vredne najmanje 600.000 evra.

Uskok je danas saopštio da je nakon istrage podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i prodaja droge.

Optuženi su da su se od aprila do avgusta ove godine povezali s više zasad nepoznatih osoba iz Crne Gore radi nabavke i krijumčarenja velikih količina marihuane i njene dalje prodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Nakon što je drugookrivljeni dogovorio nabavu i krijumčarenje marihuane preko Crne Gore u Hrvatsku, prvookrivljeni se autobusom u vlasništvu kompanije u čijem je suvlasništvu drugookrivljeni, odvezao u Crnu Goru.

Tamo je 22. avgusta, između Risna i Kotora, od zasad troje nepoznatih osoba iz Crne Gore preuzeo 312,7 kilograma marihuane upakovane u preko 40 paketa.

Potom se, radi prevoza kupljene droge iz Crne Gore u Hrvatsku, autobusom uputio prema mestu Čibače u opštini Župa Dubrovačka, gde je drogu trebalo da preuzme drugookrivljeni i dalje je preveze do Zagreba.

No, istoga dana na malograničnom prelazu Karasovići autobus su zaustavili policija i carina te u njemu pronašli spomenutu drogu vrednu najmanje 600.000 evra.

U optužnici je predloženo produženje pritovora okrivljenima.