JERUSALIM – Izraelsko ministarstvo pravde najavilo je danas da će uskoro odlučiti da li da podigne optužnicu protiv bivše policajke, koja je navodno pucala u ledja Palestincu metkom obavijenim sundjerom, nakon što je objavljen mogući nov video dokaz.

Taj slučaj je podstakao novo interesovanje za teško dokazive tvrdnje Palestinaca da izraelske bezbednosne snage protiv njih koriste preteranu i nepotrebnu silu.

Izraelski TV kanal 13 je kasno u subotu objavio novi video prošlogodišnjeg incidenta,kada je mladi Palestinac zaustavljen kraj Jerusalima u pokušaju da udje u Izrael.

Na snimku se vidi kako Palestinac držeći ruksak stoji ispred pripadnika granične policije koji mu kažu da ode.

”Gubi se odavde!” povikala je žena na njega.

On se okrenuo i pošao podignutih ruku, a granični policajci su nastavili da viču na njega da ode.

Na snimku se čuje muški glas koji mu je rekao da spusti ruke i “normalno hoda”, dok ženski glas viče na njega da “potrči već jednom”.

Dvadesetak sekundi nakon što je oteran Palestincu je pucano u ledja sa velike daljine i on pada na zemlju.

U trenutku kada je metak ispaljen na snimku se nisu videli pripadnici izraelskih bezbednosnih snaga.

Nije odmah bio poznat identitet Palestinca ali se u izveštaju navodi izjava policije da nije bio ozbiljno ranjen.

Granična policija često koristi metke obavijene sundjerom kao neubojito ali ipak bolno sredsto za rasterivanje izgrednika.

U današnjem saopštenju ministarstvo pravde je navelo da je završilo krivičnu istragu nakon četiri saslušanja ali odluku nije saopštilo.

Izraelska policija je rekla da je policajka odmah otpuštena kada se saznalo za incident, a drugi umešani je premešten.

Advokatica bivše policajke tvrdi da ona nije ispalila metak.

U TV izveštaju su takodje prikazane poruke koje je navodno poslao drugi policajac osumnjičeni u slučaju hvaleći se svojoj devojci da je pucano na Palestinca.

Portparol izraelske levičarske organizacije Mir sada (Šalom akšav) Amit Giluc izjavio je da se radi o izuzetnoj dokumentaciji koja pokazuje nažalost običan dogadjaj da izraelske bezbednosne snage pvovredjuju Palestince apsolutno bez razloga i da je to direktna posledica prakse nekažnjavanja koju neguje Izrael.

Beta-AP