SARAJEVO – Islamska zajednica u BiH reagovala je na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona, da je ta zemlja “tempirana bomba koja se suočava sa problemom džihadista povratnika”, ocenivši da je reč o opasnoj iskonstruisanoj tvrdnji.

“Imamo utisak da je predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), iz potrebe da opravda svoju odluku da na oktobarskom samitu Evropske unije u Briselu uloži veto na otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Uniji, iskonstruisao opasnu tvrdnju o Bosni i Hercegovini”, rekao je u izjavi za sarajevski portal Avaza, Muhamed Jusić, savetnik resu-l-uleme IZ u BiH Huseina Kavazovića.

Jusić kaže da se BiH se već dugo, kao i sve evropske zemlje, nosi s izazovom nasilnog ekstremizma i ova, kako kaže, politizacija ovog problema neće pomoći.

“Nije dobra poruka da se i u premisama šalje poruka da se na one zemlje koje imaju značajniju ili većinsku muslimansku populaciju gleda kroz drugačije kriterije na putu EU integracija”, kaže Jusić.

To je, rekao je, opasna poruka s dalekosežnim posledicama koja potkopava temeljne evropske vrednosti i sve što smo znali o evropskoj budućnosti Balkana.

Jusić je prethodno na Makronovu izjavu o BiH reagovao na svom fejsbuk profilu, gde je izneo podatke da je na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana (većinu su činile žene i đeca), a da je iz Francuske otišlo preko 1.900, što je duplo više nego iz ijedne druge zapadnoevropske države.

“Samo ovih dana očekuje se povratak preko 450 njih u Francusku. Problem stranih boraca i povratnika sa sirijsko-iračkog ratišta je ozbiljan izazov za većinu evropskih država i ne znam zašto bi to samo za Bosnu trebao biti problem. Pravdati svoju odluku da se zaustavi evropski put zemalja s muslimanskom većinom na Balkanu, ali i zaustavljanjem ukupnog proširenja EU ovako iskonstruiranim tvrdnjama je više nego skandalozno”, napisao je Jusić.