NOVI PAZAR – Lokalni mediji nose odgovornost i imaju obavezu da sprečavaju dezinformacije, jer su najbliži građanima, zaključeno je danas u Novom Pazaru na konferenciji “Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti”.

Učesnici skupa su se složili da je medijsko tržište neophodno regulisati, ali i raditi na medijskoj pismenosti građana, koji moraju da razlikuju prave medije i portale od onih koji služe za propagandu i širenje lažnih vesti.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je ovaj grad često bio meta medijskih senzacija, dezinformacija i lažnih vesti, što je dovelo do širenja predrasuda i stereotipa.

“Mi delimo drugo mesto po transparentnosti u Srbiji, ali ćemo se truditi da budemo još otvoreniji i pravi servis građana. U ovoj godini sufinansirali smo projekte 11 medija, a jedini smo grad koji je imao posmatrača ispred civilnog sektora tokom raspodele novca”, rekao je Biševac.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović ocenila je da svako demokratsko društvo teži da uredi oblast informisanja i medija, koje je jedan od neophodnih stubova demokratije.

“Ustavno pravo svakog građanina je da bude istinito, potpuno i blagovremeno obavešten o pitanjima od javnog značaja, a sredstva javnog informisanja dužna su da to pravo i poštuju. Međutim, svedoci smo izloženosti građana velikoj količini dezinformacija”, rekla je Trifunović.

Ona je dodala da je neophodno postojanje kvalitetnog informisanja da bi građani kritički razmišljali, aktivno i efektivno učestvovali u demokratskom društvu, kao i jačanje njihovih kapaciteta u tom pravcu.

Šeficu medijskog odeljenja u Misiji OEBS-a u Srbiji Gordanu Janković posebno zabrinjava doprinos novinarstva populističkim procesima koji se trenutno dešavaju u svetu i promeni uloge novinara u savremenom dobu.

“Novinar postaje učesnik u manipulacijama, bilo da lažne vesti kreira sam ili koristi nepouzdane izvore koji podmeću lažne vesti u svrhu partikularne dobiti. Krajnji rezultat je gubljenje poverenja u novinarstvo i medije, ali i u političare, državne institucije, kao i nesnalaženje građana u nedovoljno jakim demokratskim procesima i u našem regionu”, rekla je Janković.

Na konferenciji su govorili urednici i novinari medija iz Novog Pazara, Tutina, Prijepolja i Kragujevca.

Konferenciju je organizovala Akademska inicijativa Forum 10, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, Misije OEBS-a u Srbiji i Grada Novog Pazara.

Beta