Naslovna Zdravlje Loš zadah može da ukaže na dijabetes

Loš zadah može da ukaže na dijabetes

BEOGRAD – Simptomi dijabetesa tipa 2 uključuju gubitak telesne težine, često mokrenje, zamagljen vid, rane koje dugo ne zarastaju i osećaj žeđi. Međutim, loš zadah takođe može biti povezan sa dijabetesom, smatraju stručnjaci.

Dijabetes nastaje zbog pankreasa (gušterače) koji ne proizvodi dovoljno hormona insulina, ili ako je u pitanju insulinska rezistencija, kada telo postane otporno na insulin, pa na njega ne reaguje. Bez dovoljno insulina, telo se bori da pretvara šećer u korisnu energiju.

Pored uobičajenih simptoma dijabetesa, riziku od visokog nivoa šećera u krvi mogu biti izložene i osobe koje imaju specifičan zadah, koga opisuju i kao “slatkast”.

Loš zadah, koji je poznat i kao halitoza, redovno pogađa otprilike svaku četvrtu osobu, saopštio je “National Health Service” (NHS).
Neprijatan zadah kod osoba koje imaju dijabetes prouzrokovan je sagorevanjem masti umesto glukoze, do čega dolazi kada u organizmu nema dovoljno insulina.

Reakcijom nastaju ketoni kao sporedni proizvod – hemikalija koja može da bude uzrok lošeg zadaha u ustima.

Najčešći uzrok neprijatnog zadaha povezan je sa lošim uklanjanjem zubnog plaka, ali se sada dovodi u vezu i sa dijabetesom.

Kod osoba sa dijabetesom, visok nivo šećera u krvi povećava nivo glukoze u pljuvački, što obezbeđuje hranu za bakterije u ustima i dovodi do nakupljanja zubnog plaka.

“Ukoliko se plak ne ukloni efikasno, može doći do propadanja zuba i bolesti desni, što takođe izaziva halitozu. Najbolji način da se spreči loš zadah je redovno uklanjanja plaka, pranje zuba najmanje dva puta dnevno i svakodnevno čišćenje jezika”, kažu stručnjaci za oralnu higijenu.

Express.co.uk

Exit mobile version