BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da mu Tanja Fajon u razgovoru nije ni spomenula saradnju sa Kinom, kao problem, niti pitanje izvoza oružja, a jeste pitanje medija, na šta je, kaže, dobila veoma dobar odgovor koji joj se nije dopao, ali da on ne prenosi ono što je dogovoreno da ne ide u javnost, te da je o razgovoru sa Fajon izdato saopštenje.

“Kada smo kod slobode medija, ona ne postoji u dovoljnoj meri, čim nosioci javnih funkcija ne žele da odgovore, recimo, Tanjugu, Informeru, Pinku, Studiju B, već ih bahato izbacuju iz svojih prostorija…Naravno da sam nezadovoljan time što mediji ne mogu da slobodno rade”, rekao je Vučić, odgovarajući na konstataciju novinara N1 da je Tanja Fajon iznela primedbe na odnos Srbije sa Kinom, izvoz oružja i slobodu medija.

Na dodatno pitanje na koga misli kada kaže “nosioci javne odgovornosti”, rekao je:

“Različiti predstavnici opozicije, recimo, Marko Bastać, na primer, jedan od najistaknutijih, a tu je i Zelenović i drugi, raniji predsednik Košarkaškog saveza i gradonačelnik.. I mnogi drugi”.

“Biti u opoziciji znači da ste nosilac javne odgovornosti i, što se toga, tiče mislim da je Fajon u pravu”, zaključio je Vučić.

Kad je reč o saradnji s kineskim partnerima, Vučić ističe:

„Fajon meni nije pomenula Kineze, jer bi inače moj odgovor bio veoma oštar i odlučan. Ona je meni pomenula medije, na šta je dobila veoma dobar odgovor, koji joj se nije dopao. Dopalo joj se samo što su njeni prijatelji levičari rekli. Ja sam častan čovek i ne iznosim u javnost ono što je rečeno“, preneo je on.

Odgovarajući na pitanje, Vučić je zamolio novinarku N1 da mu dozvoli da završi rečenicu, a ne da ga prekida, te rekao da je ponosan što odgovara na pitanja svih novinara, a ne kao što to čine opozicioni političari.

„Biti u opoziciji znači da ste nosilac javne odgovornosti. Mislim da je Fajon u pravu kada je reč o slobodi medija“, istakao je i ukazao da ona može da prenese koji je odgovor dobila.

„Ona uvek na sastancima zaboravi šta je htela da kaže, seti se toga posle. Ništa nije pomenula što se tiče naoružanja. Slovenija izvozi oružje. Srbiju da pobeđuje zabranama – neće. Srbija izvozi u takozvane „end user zemlje“ i to čini striktno držeći se međunarodnih zakona“, poručio je Vučić.

Ponovio je da Fajon nije pomenula niti Kineze, niti oružje na sastanku sa njim, dodajući da su imali odličan razgovor i da je na svako njeno pitanje odgovorio.

Televiziji N1 je cestitao godišnjicu i izrazio žaljenje što ga nisu pozvali na proslavu.