BEOGRAD – Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji s muzičkom radionicom “Mari Mari” u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” organizovala je promociju pesama “Veži se” i “Stop, stani” koje ukazuju na neophodnost vezivanja pojasa tokom vožnje, posebno na dečjem sedišstu.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević rekla je sinoć za Tanjug da agencija u svojim preventivnim aktivnostima dosta pažnje poklanja najmlađim učesnicima.

“Mi želimo da ih što bolje spremimo za svakodnevno učesće u saobraćaju, i s druge strane, mi prepoznajemo da deca najbolje uče kroz igru i pesmu i zbog toga smo ove godine uspostavili saradnju sa muzičkom radionicom “Mari Mari”, rekla je Miloševićeva.

Kako je dodala, deca lako pamte poruke koje čuju kroz pesmu i kroz melodiju koja im se dopada, pa shodno tome rad agencije se, prema njenim rečima, bazira pre svega na edukaciji najmlađih.

“Važno je da deci na vreme nametnemo pravilne stavove o bezbednom ponašanju u saobraćaju, jer će oni takav pristup kasnije eksponirati”, istakla je Miloševićeva i dodala da je radionica “Mari Mari ” prepoznata kao neko koga deca i roditelji vole.

Osnivač “Mari Mari” Marija Marić istakla je da je čitava akcija prevencije sprovedena sa ciljem da se deca što bolje informišu o saobraćaju i učesću u njemu.

“Smatramo da je vrlo značajno pričati i širiti jednu zdravu svest o svemu tome kroz pesme “Stop, stani” i “Veži se”. Prva pesma je namenjena prvom samostalnom izlasku deteta na ulice i njegovom pravilnom ponašanju u svemu tome, a druga ima jasnu poruku o učesću dece na sedišstu”, rekla je Marićeva za Tanjug.

Kako ističe, igra je važna stvar, jer putem igre i muzike mnoge stvari mogu da se nauče, kojima kasnije deca vladaju.

” Reakcija dece i roditelja je bila fenomenalna, i čuli smo se i u inostranstvu, što je za nas od velike važnosti. Potrebno je da svi budemo pažljivi u saobraćaju”, zaključila je Marićeva.

Proslavljeni srpski automobilista i promoter bezbednosti u saobraćaju Dušan Borković istakao je za Tanjug da je potrebno da svi roditelji obrate pažnju na pravilno usmeravanje dece pri ponašanju u saobraćaju.

“Bitno je da znamo da deci ne vezujemo pojas samo kad naiđe kontrola, već da to činimo uvek i, što je najvažnije, da tako našoj deci dajemo pozitivan primer”, istakao je Borković i dodao da pesme koje su veceras izvedene imaju jasnu poruku za učesće i bezbednosti dece i odraslih u saobraćaju.

U toku promocije u Ustanovi kulture “Vuk Stefanovih Karadzić” prikazana je i maskota Agencije za bezbednost saobraćaja “Pažljivko” , koji je u saradnji s psiholozima i pedagozima predstavljen kao jedan od najboljih načina sa druženje sa decom.

Ovaj događaj je bio posvećen i obeležavanju dana žrtava u saobraćaju.

Tanjug