NOVI PAZAR – Do druge polovine prošlog veka Novi Pazar je godišnje posećivalo po 100.000 turista, od kojih je svaki deseti bio stranac – sa Balkana, iz Evrope, ali i iz najudaljenijih delova sveta.

Zbog Sopoćana, Starog Rasa, Đurđevih stupova, Petrove crkve, Altun-alem džamije, Stare čaršije, kule Motrilje, Gradskog bedema, Amir-aginog hana i drugih izuzetnih spomenika pravoslavne i islamske kulturne baštine, u grad na Raški i Jošanici dolazili su Japanci, Filipinci, Kanađani, Rusi, Australijanci, Novozelanđani, Kinezi, Amerikanci. Zabeležena je čak i poseta jedne grupe iz tada potpuno izolovane Severne Koreje.

Zbog sankcija i ratova na tlu bivše Jugoslavije, potom i nemilih političkih događaja, u ovom delu Raške oblasti (Sandžaka), turizam je potom počeo da stagnira, a ovaj kraj u jednom dužem periodu posećivali su samo najuporniji i retki namernici i pravi zaljubljenici u ovdašnje kulturno nasleđe.

Na radost Novopazaraca, u poslednjih nekoliko godina situacija se drastično menja, pa u grad, poznat i kao “dolina džinsa”, ponovo hrle turisti, a iz dana u dan ih je sve više. Dolaze iz celog sveta, a dominiraju Slovenci, Makedonci, Kinezi, Turci, Rusi, Arapi.

Svesni da je turizam velika, a samo delimično iskorišćena razvojna šansa i da Novi Pazar od gostiju iz celog sveta može lepo da živi, u Gradskoj upravi ovoj privrednoj grani posvećuju posebnu pažnju, a u svim gradskim planovima, turizam, baziran na spomeničko-kulturnoj baštini, Novopazarskoj i Rajčinovića banji, planini Goliji, blizini kanjona Uvca, brojnim koncertima i kulturnim manifestacijama i džins-šopingu, slovi za najperspektivniju granu u koju, osim Gradske uprave, sve više ulažu i ovdašnji privrednici i povratnici iz inostranstva.

– Kada je turistička ponuda u pitanju, Novi Pazar spada u gradove koji imaju mnogo toga što drugi nemaju i u tom smislu smo privilegovani. Velika je sreća imati na jednom metu takve dragulje kao što su Sopoćani, Stari Ras, Petrova crkva, Đurđevi stupovi, Altun-alem džamija, komples Stare čaršije i Gradskog bedema, Amir-agin han, Isa-begov hamam.. Svaki kamen u ovom kraju je istorija, ovde se prožimaju različite vere i kulture i vredni spomenici pravoslavne i islamske arhitekture kojima se ponosimo, turisti žele sve to da vide, ali i da osete kako se ovde živi, pa u sve većem broju dolaze u naš grad i ovdašnjim ugostiteljima ostavljaju sve više novca – kaže gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

On naglašava da Gradska uprava dobro zna kakvim sve bogatstvom raspolaže i da poslednjih godina mnogo ulaže u saobraćajnu i drugu infrastrukturu. Posebno oko vrednih spomenika kulture i areoloških lokaliteta, grade se novi hoteli, apartmani, restorani.

– Trudimo se da svima koji žele da svoj novac ulože u turizam pružimo pomoć i maksimalno pojednostavimo uslove za izgradnju i dobijanje dozvola, da učestvujemo na sajmovima turizma u zemlji i svetu, da preko gradske i regionalne turističke organizacije i putem medija promovišemo turističku ponudu ovog kraja. Raduje nas činjenica da većina naših posetilaca odlazi zadovoljna i da posetu našem kraju preporučuju i svojim rođacima i prijateljima. Cilj nam je da nekadašnjih 100.000 turista godišnje brzo premašimo i da među posetiocima, umesto sadašnjih 10 do 15 odsto, bar trećina ili polovina budu stranci – ističe Biševac.

Gradonačelnik Novog Pazara posebno apostrofira činjenicu da je Novi Pazar sada potpuno miran grad, a da su Novopazarci izuzetno gostoljubivi ljudi.

– Bilo je ovde tenzija i zapaljivih izjava nekih neodgovornih pojedinaca koji su nam terali turiste i nanosile veliku štetu. Sada je mnogo toga “leglo”, tenzije su prošlost, Novi Pazar iz dana u dan menja svoj izgled nabolje, ljudi su sve relaksiraniji i sve više pažnje posvećuju onome od čega žive, pa i turizmu koji u životu grada, a posebno u njegovoj perspektivi, ima jedno od najznačajnijih mesta – dodaje Biševac i naglašava dobru saradnju sa Ministarstvom trgovine i turizma i veliku pomoć koju Novi Pazar dobija od ovog ministarstva i potpredsednika Vlade Srbije, Novopazarca Rasima Ljajića.

– Ministarstvo nam pomaže da uredimo saobraćajnice do najpoznatijih turističkih destinacija, da izgradimo posebne staze i prateću infrastrukturu, rasvetu, klupe, odmarališta, reklamne panoe, putokaze… Uredili smo Gradinu u Starom Rasu i istoimeni lokalitet u Postenju, uređujemo kulu Motrilju i Staru čaršiju, donacijom iz Turske renoviraćemo Isa-begov hamam, učinićemo sve da i Amir-agin han u centru grada učinimo dostupnijim i privlačnijim za turiste – ističe Biševac.

PAZAR DA BUDE TURISTIČKI GRAD

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije Rasim Ljajić stalno obilazi Novi Pazar i ovdašnje turističke potencijale koji su, kako naglašava, samo delimično iskorišćeni. Prilikom nedavnog obilaska srednjovekovnog Trgovišta i Gradine u Starom Rasu, gde je Ministarstvo trgovine i turizma, na čijem je čelu, uložilo 12 miliona dinara u pešačku stazu sa sedam odmarlišta, klupama, putokazima i rasvetom, Ljajić je istakao da je malo gradova u Srbiji koji na malom prostoru imaju toliko turističko bogatstvo.

– Cilj nam je da Novi Pazar pozicioniramo kao važnu turističku destinaciju, da u pravom smislu bude turistički grad i da u ovaj kraj godišnje dođe više od 100.000 turista. Vlada Srbije uvek će imati razumevanja za sve vredne i dobre turističke projekte u ovom kraju – ističe Ljajić.


Novisti.rs