NOVI PAZAR – Za stotinu osam porodica obezbeđena je u okviru poslednje faze projekta opremanja romskih domaćinstava, bela tehnika. Projekat vredan 50 000 eura realizuju Evropska unija preko Kancelarije ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Grad Novi Pazar i Muslimansko humanitarno društvo “Merhamet Sandžak”. Opremanje svakog od projektom obuhvaćenih domaćinstava ogleda se u nabavci frižidera, šporeta za ogrev i mašine za pranje veša.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je, tokom uručenja vredne donacije da je reč o još jednom načinu podrške i stvaranju što boljih uslova za život članova romske zajednice.

„Inicijativu Grada podržao je, kada je o ovom projektu reč, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici lično. U poslednjih nekoliko godina smo, uz podršku Evropske unije, Vlade Republike Srbije i resornih ministarstva u Blaževu izgradili urbano i funkcionalno naselje, sagradili kuće za 32 porodice.

Uređena je putna infrastruktura, kanalizaciona i vodovodna mreža, obezbeđena struja i rekonstruisana ambulanta.

Izgradnjom Reciklažnog centra, osigurali smo mogućnost da se naši sugrađani romske nacionalnosti zapošljavu.

Uz podršku partnera, izuzetnim naporima zaista smo nekada nehigijensko naselje preuredili u mesto pogodno za život“, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Predstavnik MHD “Merhamet – Sandžak” Ismet Suljović istakao je da su planom opremanja domaćinstava obuhvaćene porodice koje žive i u drugim krajevima Novog Pazara, ne samo u Blaževu. Za najugroženije porodice, pored bele tehnike obezbeđeni su i paketi sa osnovnim životnim namirnicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here