PODGORICA – Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila biće obavezna od 15. novembra ove pa sve do 1. aprila naredne godine. To znači da vozači do petka imaju vremena da letnje gume zamene zimskim.

Iako ranije nije bio slučaj, prijedlogom Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji je u skupštinskoj proceduri i čeka se njegovo usvajanje, predviđeno je da sve četiri moraju biti zimske, što znači da bi oni koji upravljaju vozilom trebalo da se vode novim zakonskim propisima.

Zakon još nije usvojen u Skupštini, ali, kako saznajemo, o njemu bi poslanici trebalo da glasaju u naredna dva dana.

Što se tiče izmena u pogledu zimske opreme, sva putnička i teretna vozila u periodu od 15. novembra do 1. aprila za vreme zimskih uslova, odnosno kad su na putu sneg, led ili poledica moraju imati sve četiri zimske gume i minimalna dubina šare mora biti 4mm. To znači da se više neće moći voziti uz letnje gume i lance na putu gde ima snega.

Za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili delu puta, u određeno vreme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može se utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

Zbog obavezne zamene pneumatika u vulkanizerskim radnjama je ovih dana velika gužva.

Shodno Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, propisano je da će se novčanom kaznom od 50 do 150 evra kazniti za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje nema zimsku opremu, a na snazi je navedena naredba, kao i da će se novčanom kaznom od 50 do 120 evra kazniti za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje u zimskom periodu nema zimsku opremu. Za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju bez zimske opreme predviđena je novčana kazna od 300 do 2.000 eura.