BEOGRAD – Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je da pritužbe koje se toj instituciji podnose iz oblasti prava deteta u najvećoj meri odnose na nasilje, a od toga 50 odsto na vršnjačko nasilje.

Pašalić je agenciji Beta rekao da podaci ukazuju da se vršnjačko nasilje više dogadja u osnovnim školama i to u uzrastu od šestog do osmog razreda, ali da je u poslednje vreme primetno i kod mladjeg uzrasta, odnosno od prvog do četvrtog razreda.

On je kazao da je mnogo manje vršnjačko nasilje zastupljeno u srednjim školama, ali da i tamo ima svoje pojavne oblike, te da se ono seli češće van prostorije škole.

Zaštitnik gradjana iznosi preporuke kako bi se taj problem rešio, a ono što je najvažnije, kako je rekao Pašalić je suštinsko povezivanje svih koji vode brigu o deci.

“Ako se desio akt nasilja nije samo kažnjavanje nasilnika rešavanje problema. Potrebno je pronaći razlog zbog čega je to dete nasilno i rešiti taj problem suštinski, kako ne bi postao još veći kada to dete postane odrastao čovek”, ukazao je Pašalić.

On je istakao da svako mora da uzme učešće u rešavanju problema vršnjačkog nasilja.

Pašalić kao velik problem vidi podstrekače koji tačno znaju ko je u školi nasilan i koje onda na nasilje podstiču.

Za njega je problem i posmatranje nasilja i to što deca ne reaguju i ne pokušavaju da zaštite druga.

Pašalić je ukazao da je problem kom su deca u današnje vreme sve više izloženja – vršnjačko nasilje na društvenim mrežama.

Govoreći o najavi uspostavljanja dečijeg ombudsmana on je ukazao da u okviru institucije zaštitnika gradjana postoji sektor koji se bavi zaštitom prava dece koji već 12 godina dobro obavlja svoj posao.

On smatra da bi trebalo više pažnje posvetiti postojećim institucijama koje se bave već sada pravima dete i koji su zvanično već za to zaduženi.

Beta