SARAJEVO – Vlada Federacije BiH je na današnjoj sednici u Sarajevu donela odluku o smeni direktora te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Ova odluka usledila je nakon što su obelodanjeni fotografije i video snimci o zlostavljanju dece u tom Zavodu i protesta gradjana u Sarajevu posle objavljivanja fotografija i snimaka.Objavljene su fotografije i video snimci na kojima se vidi da su deca vezana za nameštaj i radijatore.

Nekima su ruke vezane iza ledja, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, a deci se daju lekovi namenjeni za odrasle.

Vlada Federacije BiH je razmatrila nekoliko zaključaka o stanju u Zavodu Pazarić, medju kojima su vanredni nadzor o stanju u toj ustanovi, inspekcijski nadzor Poreske uprave, stručni nadzor o zbrinjavanju, kao i zaključci o poduzetim merama.

Aferu u vezi sa zlostavljanjem dece u Zavodu Pazarić pokrenula je pre dva dana poslanica Naše stranke u parlamentu Federacije BiH H Sabina Ćudić, koja je obelodanila šokantne detalje o tretmanu štićenika Zavoda.

Posle toga reagovale su brojne organizacije, institucije, a obavešteno je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Beta