NOVI PAZAR – Pozorišna predstava ”Pažljivkova pravila u saobraćaju”, već drugu godinu zaredom izvodi se i na sceni novopazarskog Kulturnog centra u više tremina. U organizaciji republipčke Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalog Saveta za bezbednost saobraćaja, ovu zanimljivu edukativnu predstavu ove godine videlo je oko 1500 prvaka.

Kad Pažljivko objasni neko pravilo, još na sceni, ni jedno dete to prosto ne može da zaboravi. A da bi svi prvaci sa teritorije Novog Pazara mogli da pogledaju ovu zanimljivu pozorišnu priču, pobinuo se Sadžaktrans, koji je obezbedio besplatan prevoz za mališane.

”Posebno zadovoljstvo pričinjava činjenica da u poslednjih 5 godina nismo imali ni jednu saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom u kojoj su učestvovala deca”, rekao je član gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja Hidajet Plojović. Istakao je da će edukacija i prevencija i ubuduće biti prioritet u Novom Pazaru.

Pažljivkova knjiga, bojanka, fluorscentne trake, prsluci… sve je to povećalo Pažljivkovu popularnost među mališanima predhodnih godina. Pažljivko na sceni je ipak, posebna priča, koja ”živi” poslednjih sedam godina. Osmislila ju je Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Prema rečima Tomislava Petrovića iz Agencije za bezbednost, ove godine Pažljivko obilazi oko 75 lokalnih samouprava. Naredne godine, najavljuje Petrović, planira se i Pažljivkova smotra, u okviru koje će se prvaci iz različitih gradova Srbije takmičiti u znanju o Pažljivkovim pravilima u saobraćaju.


RTVNP