BEOGRAD – Predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) danas su ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu pružili podršku osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, optuženim za ratni zločin protiv civila u mestu Kravice kod Srebrenice, 1995. godine.

Poslanica SRS Aleksandra Belačić je rekla ;agenciji Beta da ;optuženi “ne samo da su potpuno nevini, već i sami navodi iz optužnice ne odgovaraju činjeničnom stanju”.

“U optužnici se navodi da je streljano 1.313 civila, iako je zaista streljano 317. Okolnosti pod kojima se streljanje dogodilo su veoma specifične, i sve se odigralo pošto je jedan od zarobljenika oteo pištolj pripadniku policije RS i ubio ga”, kazala je Aleksandra Belačić. ;

Dodala je da ;predstavnici SRS redovno prisustvuju sudjenju pripadnicima Specijalne brigade MUP-a RS “kako bi podigli svest javnosti o tom predmetu”.

“Žao nam je što je ovaj proces uopšte pokrenut. Činjenica da se ovim ljudima sudi posle toliko godina i bez dovoljno dokaza, dokaz je da je naše tužilaštvo pokleklo pod pritiskom tužilaštva Haškog tribunala”, ocenila je poslanica radikala.

Ona je rekla da očekuje da će ;sudsko veće zaključivati na osnovu raspoloživih pravnih činjenica i doneti oslobadjajuću presudu. ;

Tužilaštvo za ratne zločine je osmoricu nekadašnjih pripadnika Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP Republike Srpske optužilo ;za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po navodima optužnice, zločin je počinjen prema “civilnom stanovništvu i licima koja ne uzimaju direktno učešće u neprijateljstvima, muškarcima, bosanskim Muslimanima” 14. jula 1995. godine unutar, isrped i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac.

U optužnici se kaže da je ubijeno najmanje 1.313 civila čiji je identitet do sada utvrdjen, a da su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani na više lokacija u Bosni i Hercegovni.

Optuženi, koji se brane sa slobode, odbacili su navode optužnice.

Beta