BEOGRAD – Direktor policije Vladimir Rebić poručio je da je u poslednjih pet godina za oko 40 odsto smanjen broj stradalih na srpskim putevima, što je rezultat posvećenog rada srpske policije.

„Kada smo 2009. godine pristupili kao posmatrač u Mrežu saobraćajnih policija Evrope – TISPOL, na srpskim putevima stradalo je više od 900 osoba. U poslednjih četiri do pet godina taj broj se kreće izmeću 536 i 600, što znači da smo za gotovo 40 odsto smanjili broj stradalih“, naveo je Rebić na Seminaru o prevenciji i kontroli psihoaktivnih supstanci u saobraćaju.

Prema njegovim rečima, saobraćajna policija u prethodnih nekoliko godina uspostavila je niz standarda što je omogućilo da se veći broj nesavesnih vozača efikasno procesuira, čime je smanjen rizik od opasnosti koje oni prouzrokuju.

Ukazavši da je u evropskim zemlјama broj vozača koji čine prekršaj pod dejstvom psihoaktivnih supstanci značajno povećan, Rebić je istakao da će suzbijanje ove pojave u narednom periodu biti prioritet rada saobraćajne policije u Srbiji.

„Treba iznalaziti metode kojima ćemo sprečavati vozače pod dejstvom psihoaktivnih supstanci da učestvuju u saobraćaju. To će nam biti jedan od prioriteta u narednom periodu“, poručio je Rebić.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević pohvalila je rad Ministarstva unutrašnjih poslova na čelu sa ministrom Nebojšom Stefanovićem i istakla izuzetnu saradnju Agencije i MUP-a koja daje odlične rezultate.

Ona je rekla da je, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, na srpskim putevima u prvih deset meseci ove godine zabeleženo dva odsto manje stradalih i 800 manje povređenih u odnosu na isti period prethodne godine.

„Najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda su prekoračenje brzine, odnosno neprilagođena vožnja uslovima puta, vožnja pod dejstvom alkohola, a u poslednje vreme se, kao i u drugim evropskim državama, izdvojila upotreba mobilnog telefona“, poručila je Milošević.

Predsednik TISPOL-a Volker Orben poručio je da svake godine oko 25 hilјada lјudi pogine na evropskim putevima i ukazao na značaj prevencije.

„Ako želite da spašavate živote, vi morate da investirate svoja sredstva u prevenciju nesreća na putu – to je moja jasna poruka radnicima policije u svakoj zemlјi“, rekao je Orben.

On je istakao da zbog konzumiranja alkohola i droge u saobraćaju veliki broj lјudi gine na putevima i da je ovaj seminar dobra prilika da se vidi kako različite strane rešavaju ovakve probleme.

Seminar o prevenciji i kontroli psihoaktivnih supstanci u saobraćaju organizovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbednost saobraćaja i organizacija TISPOL.