ROŽAJE – Prosvetna inspekcija ispituje slučaj navodne tuče između profesorice i učenika u Srednjoj stručnoj školi u Rožajama, potvrđeno je “Vijestima” iz uprave te škole.

“Slučaj konflikta nastavnika i učenika je nešto čime se već bavimo. Preciznije, vršimo razgovore sa svim učesnicima, nakon čega će se škola odrediti u odnosu na ovaj slučaj. Svakako da je neprihvatljivo neprimereno ponašanje učenika prema nastavnicima, ali i bilo koja vrsta fizičke agresije u školi”, kazala je redakciji vršilac dužnosti direktora rožajske SSS Zineta Hot.

Hitnu reakciju škole, kako je rečeno “Vijestima” iz Ministarstva prosvete, tražio je i taj resor.

“Zatražili smo, kao i uvek u ovakvim situacijama, hitnu informaciju od škole”, navodi se u odgovoru.

Dodaju i da će Ministarstvo prosvete do kraja sedmice javnosti predstaviti novi sistem borbe protiv nasilja u školama.

“No, slučaj o kome vi govorite je karakterističan po tome što nije reč o konfliktu između vršnjaka, već đaka i nastavnika. Ovde je reč nevaspitanju učenika, sa čim bilo kakva promjena uprave škole, kroz koju svaka škola nekad prolazi, nema apsolutno nikakve veze. A nevaspitano i drsko ponašanje bilo kog učenika je apsolutno neprihvatljivo”, kazali su “Vijestima” iz resora Damira Šehovića.

Iz Ministarstva prosvete očekuju “brzu i konkretnu reakciju, ne samo škole, već i roditelja”.

“I to u svakoj situaciji u kojoj bilo koji učenik uznemirava, omalovažava ili je nasilan prema nastavniku”, kazali su “Vijestima” iz tog resora.

Nedavni konflikt nije jedini iz SSS u Rožajama. U februaru je prijavljen slučaj vršnjačkog nasilja, kada je petnaestogodišnji M. L. pokušao da sonom kiselinom otruje školske drugove S. Š. i B. K. On je, prema pisanju medija, sonu kiselinu ulio u bočice sa sokovima, a potom ih uneo u učionicu i podelio nekolicini đaka iz odeljenja. Sadržaj iz boce probala su četiri učenika, ali niko od njih nije ispio sok sa otrovom, već su kod prvog gutljaja osetili neprijatan ukus i tečnost izbacili iz usta. Dečak M. L. priveden je Odeljenju bezbednosti Rožaje. Direktor škole u to vreme bio je Isko Bećović.

U istoj školi pre nekoliko godina snimljen je incident u kojem je grupa učenika šikanirala profesora sociologije i filozofije S. Š. Na snimku koji je tada objavljen, prikazano je i da profesor nije ostao dužan učenicima, već da je hteo i da se fizički obračuna sa njima.

Tadašnji direktor Esad Crnovršanin potvrdio je autentičnost snimka i rekao da su scene izazvali “uličari”, koje ne poznaje, a koji često obilaze škole i dvorišta i prave slične probleme.