KOTOR – Osuđenik Đ.P. koji kaznu izdržava u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor, objavio je pre par dana na Fejsbuku fotografiju na kojoj je, u bolničkoj sobi, sa jednom obnaženom i drugom delimično obnaženom ženskom osobom, koja je obučena u uniformu zdravstvenog radnika.

“Vijesti” su od vršioca dužnosti direktora te ustanove, Aleksandra Tomčuka, u nedelju tražile izjašnjenje da li je fotografija napravljena u toj ustanovi i ko su ženske osobe sa fotografije.

Istog dana, Tomčuk je zamolio za senzibilnost dok ne utvrdi činjenice, zbog čega mu je i izađeno u susret i obećano da se “Vijesti” do danas neće baviti tim.

Umesto korektnog odgovora, iz te ustanove danas je stiglo saopštenje poslato svim medijima:

“Tragom informacije o fotografiji pacijenta P.Đ. hospitalizovanog na Sudskom odeljenju Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor, objavljenoj na društvenoj mreži Facebook, a u cilju blagovremenog upoznavanja javnosti Uprava bolnice daje sledeće obaveštenje: Zbog osnovane sumnje da je sporna fotografija, na kojoj je pacijent Specijalne bolnice za psihijatriju P.Đ. fotografisan sa dve nepoznate ženske osobe nastala u našoj ustanovi, Uprava bolnice je preduzela sve neophodne aktivnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti nastanka objavljene fotografije”, navodi se u saopštenju Specijalne bolnice.

Obavešteno je, dodaje se, Ministarstvo zdravlja, područno odeljenje Uprave policije, upućen zahtev za izjašnjenje firmi “Vector system security” d.o.o. angažovanoj na poslovima obezbeđenja Sudskog odeljenja bolnice i organizovani su sastanci sa Kolegijumom ustanove i zdravstvenim osobljem zaposlenim na Sudskom odeljenju Specijalne bolnice.

“S obzirom da je prikupljanje činjenica u toku, Uprava bolnice će nakon utvrđivanja svih okolnosti blagovremeno informisati javnost o rezultatima istrage i eventualnom pokretanju disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti zaposlenog osoblja i/ili firme angažovane na poslovima obezbeđenja”, navodi se u saopštenju Specijalne bolnice.

Tomčuk je u ranijem odgovoru “Vijestima” kazao da će bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mesta i vremena nastanka fotografije.

“P.Đ. se aktuelno nalazi na hospitalnom lečenju u našoj ustanovi, na Sudskom (forenzičkom) odeljenju naše bolnice. Odeljenje je zatvorenog tipa sa prisutnim video nadzorom i uposlenicima privatne firme obezbeđenja, pored redovno zaposlenog medicinskog osoblja. Sama specifičnost odeljenja i činjenica da se radi o sudskim (forenzičkim) pacijentima, često počiniocima najtežih krivičnih dela, diktira i drugačiji sistem nadzora ove kategorije pacijenata, što podrazumeva: 24-časovni video nadzor odeljenja; restriktivni režim posete pacijentima uz evidenciju svih poseta od strane ovlašćene firme obezbeđenja u posebnoj knjizi. U tom kontekstu, bolnica će preduzeti sve neophodne korake (uvid u postojeći snimljeni materijal video nadzora za prethodni period, postojeću pisanu evidenciju o posetama pacijentima, razgovor sa zaposlenima) i o dobijenim saznanjima Vas blagovremeno obavjestiti”, stoji u ranijem odgovoru Tomčuka.

On je istakao da “u ovom trenutku” odgovorno tvrdi da ženske osobe na fotografiji nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici, kao i da nisu pacijentkinje te ustanove.

“Bolnica je organizaciono strukturisana na način da su postojeće organizacione jedinice (odeljenja) razdvojena po polu i ne hospitalizuje pacijente različitog pola na istom odjeljenju. U konkretnoj situaciji, dve ženske osobe na slici su mogle biti isključivo i samo poseta pacijentu P.Đ, a ukoliko se utvrdi da je sporna fotografija napravljena u bolnici, svakako će biti sprovedene sve radnje u smislu utvrđivanja eventualne disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti zaposlenih i/ili službe obezbeđenja na okolnosti spornog slučaja, a u saradnji sa ovlašćenim službenim licima Uprave policije. U vezi svega gore navedenog, ljubazno Vas molim da do utvrđivanja stvarnih činjenica (o kojima ću Vas odmah izvijestiti) imate senzibiliteta i ne objavljujete informacije koje mogu samo dodatno opteretiti ionako složenu i delikatnu situaciju kojoj smo izloženi svakodnevno radeći u okolnostima nepostojeće zatvorske bolnice u državi”, naveo je Tomčuk u ranijem odgovoru “Vijestima”.