BEOGRAD – Nakon što je javnost šokirala fotografija na naslovnici sutrašnjeg NIN-a, na kojoj je cev uperena u predsednika Aleksandra Vučića, urednik tog nedeljnika Milan Chulibrk pravda se tvrdnjom da je reč o fotografiji Tanjuga, što, međutim, nije istina.

To što je NIN objavio na naslovnoj strani nije fotografija Tanjuga i takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom sevisu, niti u bilo kojem drugom mediju.

Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isekao, fokusirajući se na deo kadra u kojem je puška “uperena” u predsednika Vučića.

Sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posete predsednika Vučića, u društvu Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isekao dve trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje.

Reč je, dakle, o uklnjanju dve trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka.

Uredništvo NIN-a zna da je to postupak, koji je nedozvoljen u bilo kojem profesionalnom mediju na svetu.

Neovlašćena i neprofesionalna izmena i prerada fotografije, i odstranjivanje nekih njenih delova, zove se “kropovanje”, što nije dozvoljeno i smatra se povredom originala i autorskih prava.

Dakle, to što Chulibrk kaže da je slika sa naslovnice već objavljivana, pored ostalog, inače, i na sajtu B92 – nije tačno.

Objavljena je Tanjugova originalna fotografija, koja ilustruje isključivo vest o poseti predsednika sajmu naoružanja.

Tanjug