BEOGRAD – Srpska atletičarka Teodora Simović pobednica je prvog “Comtrade Serbia Marathona” u ženskoj konkurenciji. Ona je završila trku od 42 km za 2:41,31, drugo mesto zauzela je Kenijka Helen Džepkosegi Kimutai (2:54.07), dok je Bugarka Marinela Nineva kroz cilj prošla treća sa vremenom od dva sata, 54 minuta i sedam sekundi.

“Nema veće sreće za mene, jer sam osvojila tri titule. Šampionat Srbije, Balkana i Serbia marathona. Ovo je jedno lepo iskustvo, koje sam imala ove godine. Prioritet je bio da idem ispod 2,39 sata, ali to danas nije bilo moguće. Ostavićemo to za sledeću godinu i videćemo kako će sve to teći”, rekla je Teodora Simović.

Kenijac Ndiva Ćerutič Sakong pobednik je u muškoj konkurenciji rezultatom 2:19,19. Drugo mesto pripalo je njegovom sunarodniku Nelsonu Kipkogei Čerutiču sa vremenom od 2:19.59, dok je treće najbolje vreme imao Moldavac Maksim Railanu (2:21.12).

Priznanja i medalje pobednicima maratona u obe konkurencije uručio je Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije i kompanije „Komtrejd grup”.

“Kao što ste videli imali smo preko 3000 učesnika, a s obzirom na to da je ovo prva manifestacija ovakve vrste, više smo nego zadovoljni. Drago mi je što je Teodora kao naša istaknuta reprezentativka odnela prvo mesto, tako da je to i sa jedne strane simbolično, da na prvom maratonu imamo prvo mesto za nas. Čitava ova organizacija je pokazala da je Atletski savez Srbije na najvišem nivou spremnosti i ovo će ubuduće postati tradicionalna manifestacija”, poručio je Jevrosimović.

Srpska atletičarka Olivera Jevtić zauzela je drugo mesto u polumaratonskoj trci na 21 km. Ona je trku završila u vremenu 1.14.05 sati, iza Neli Jepčumba iz Kenije je završila prva u ženskoj konkurenciji (1.13.02). Treća je kroz cilj prošla Rut Nundu Mbata – 1.17.29.

“Utisci su mi sjajni, staza, interesantna. Zadovoljna sam rezultatom i plasmanom, jer me 1. decembra očekuje maraton u Valensiji gde ću pokušati da ostvarim normu za Tokio. Ovo mi je bila prava kontrolna trka”, kaže Jevtićeva.

Pobednicima u polumaratonu nagrade je uručio zamenik gradonačelnika, Goran Vesić.

U okviru prvog Comtrade Serbia Marathon-a održano je I gradsko finale projekta “Telenor Brzinom do Zvezda”. U ovom projektu tokom školske godine učestvovaće 400 škola i 120 hiljada dece iz svih delova Srbije uzrasta devet i 10 godina.

Šampioni Beograda su Dunja Popović iz OŠ “Veljko Dugošević” sa Zvezdare I Andrej Nikolić iz OŠ “Lazar Savatić iz Zemuna. Pred brojnom publikom u Štark areni u kojoj se u isto vreme održao i prvi Comtrade Serbia Marathon, više od pet stotina dece sa 17 opštinskih takmičenja.

Pored finala, Telenor je za posetioce pripremio poseban deo arene posvećen projektu „Brzinom do zvezda“ i revijalni program: trku mama sa bebama, trku za starije, za novinare, revijalne skokove u dalj, bacanje čunjeva, i mnoge druge.

“Danas smo dobili beogradske pobednike, ali tu nije kraj. U drugoj fazi projekta očekuju nas trke po ostalim delovima Srbije i veliko finale u junu 2020. godine. Zajednički cilj Atletskog saveza i Telenora je da što više dece podstaknemo da se bave atletikom i sportskim načinom života, ali i da ih usmerimo na prave vrednosti”, izjavila je Marija Vujanić, direktorka komunikacija i održivog razvoja Telenora Srbije.