BEOGRAD – Unija sidnikata prosvetnih radnika Srbije danas je zbog nasilja u školama protestovala od 12 do 13 časova ispred Vlade Srbije.

Predsednica Unije sindikata Jasna Janković rekla je agenciji Beta da vršnjačko nasilje prerasta u nasilje nad zaposlenima u školama i da kao društvo nismo sazreli da se sa tim suočimo.

Kako je rekla Janković, od nasilja moraju da se zaštite sva deca koja ulaze u školu, ali isto tako od nasilja moraju biti zaštićeni i nastavnici, direktor, tetkice, pedagozi i svi ostali u školi.

Ona je kao neposredni razlog za štrajk navela slučaj koji se desio u školi u Sremskoj Mitrovici kada je učenik pretukao direktora škole, kao i nekoliko slučajeva nakon toga.

Janković je rekla da već 14 meseci pokušava da dodje do ministra prosvete Mladena Šarčevića, da je do sada predala 21 zahtev za sastanak, ali da na 20 zahteva uopšte nije odgovoreno.

“Socijalni dijalog u Srbiji ne postoji. Ministar je primio sindikate koji nisu u štrajku. Tako da je uslov za prijem kod ministra da se ne bude u štrajku i da se ne bunite”, rekla je Janković. Ona je rekla da više ni ne traži sastanak, već ostavku ministra, ali da se neće oglušiti ako je bude pozvao na razgovor.

“Tražili smo prijem i kod premijerke Ane Brnabić, jer smatram da nasilje nije problem samo škola, već i šire zajednice, MUP-a, centra za socijalni rad i tužilaštva”, rekla je Janković i navela da je ni Brnabić nije primila na sastanak.

Rekla je da će Unija sindikata preduzeti radikalnije mere i korake o kojima će odlučiti na sednici Glavnog odbora.

“Ako u školama ima nasilja onda nema ničeg drugog”, rekla je Janković.

Beta