BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije saopštilo je, povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, da najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike u našoj zemlji nije kažnjen ili protiv njih uopšte nije pokrenuta istraga.

UNS navodi da je 2019. zabeleženo 77 napada i pritisaka na novinare i medijske radnike u našoj zemlji, što je za gotovo 50 odsto više nego prošle godine.

Po statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ), u poslednjih deset godina u svetu su ubijena 1. 064 novinara, a sudski epilog imalo je svako deseto ubistvo.

Udruženje podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i smatra je zaslužnom za prvostepenu presudu optuženima za ubistvo Slavka Churuvije, prikupljanje dokaza u slučaju ubistva Milana Pantića i rada na rasvetljavanju okolnosti smrti Dade Vujasinović, kao i saradnju medijskih i novinarskih udruženja na izradi zajednički platforme za zaštitu bezbednosti novinara i medijskih radnika.

UNS izražava zabrinutost i zbog odlaganja suđenja optuženima za paljenje kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića i očekuje potpuno sudsko rasvetljavanje tog napada, kao i prebijanja urednika tog portala Željka Matorčevića.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine usvojio je predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara.

Na taj dan, 2013. godine, ubijeni su novinari francuskog Radija Frans internešnal Žislen Dipon i Klod Verlon u Maliju.

Tanjug