OHRID – Uradi smo veliku, ogromnu stvar, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u Ohridu, posvećenog inicijativi za uspostavljanje “malog šengena”, i istakao da je izuzetno važno da se u regionu napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje.

“Nema tu nikakvih ”Jugoslavija”, već samo boljeg života za sve naše građane, da se lakše kreću, lakše zive, i da imamo ambijent normalnosti, a ne sukoba i mržnje”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana u Ohridu.

Vučić je istakao da je za Srbiju ovo veoma važna inicijativa, te preneo, kako je istakao – s ponosom, da je za kratko vreme postignut dogovor oko veoma važnih stvari od interesa za građane tri zemlje.

„Na prost jezik ću prevesti šta je dogovoreno, jer znam da će Zoran Zaev i Edi Rama govoriti o usaglašenosti incijiative sa svim evropskim i drugim procesima. Ja ću o konkretnim stvarima”, rekao je on i preimućstva dogovora ilustrovao na primeru nekih od mera.

Kada budu uvedene fitosanitarne i veterinarske inspekcije na prelazima i kada se omogući brže kretanje kamiona, ušteda će, ističe, prema onome što su predstavnici Svetske banke rekli na sastancima u Ohridu, biti 120 miliona vera – samo od te mere.

„Samo na tom primeru uštedeće građani Albanije, Severne Makedonije I Srbije, a nadamo se u budućnosti i nekid drugi”, dodao je on.

Kazao je da će neuporedivo lakše za proizvođača paradajza sa juga Albanije, na primer, biti da svoju robu koja je lako kvarljiva izveze u Srbiju, zaradi novac i planira novu proizvodnju.

Ukazao je da je važno i da investitori dobiju mogućnost da razmenjuju radnike, jer će se tim merama drastično uvećati privlačnost sve tri zemlje za strane investicije.

„Za manje od dve godine moći ćete da vidite značajan procentualni rast investicija u sve tri zemlje, jer ćemo zajednički kreirati novi ambijent“, kazao je on.

Vučić je kazao da očekuje da će do kraja godine biti omogućeno putovanje uz ličnu kartu za građane Srbije u Albaniju i obratno.

Inicijativa, kako je dodao, sadrži I organizovanje zajedničke turističke ponude.

Rekao je da se radi na dogovoru i oko onoga što se pogrešno naziva « mini Šengenom“.

„To znači, kada sletite na erodrom Beograd, imate dozvolu srpskih vlasti, mozete da letite, na primer, u Tiranu a niko vas više neće pitati za dokumenta, kao i kada dođete iz Severne Makedonije kod nas, neće se geldati dokumenta jer verujemo našim kolegama da rade na najbolji način svoj posao. To će značiti da više nećemo kontrolama gnjaviti strance i tako ćemo drastično povećati broj turista, koji će trošiti novac u naše tri zemlje“, kazao je on.

“Ovo su ogromne promene koje nisu naročito popularne u mojoj zemlji ali ja se ne sekiram. Razlika u rokovodstvima je u njihovim rezultatima”, zaključio je on.

„Libija ima pet puta više nafte nego Emirati. A, gde biste pre živeli – u Abudabiju ili u Libiji ? Razlika je u onima koji rade u u interesu građana, koji su razmišljali o budućnosti“, ukazao je on.

Vučić je ponovio da je urađena ogromna stvar, koju ljudi možda trenutno ne razumeju u potpunosti.

Kaže da vidi da je zbog ovoga Rama pod pritiskom, te podsetio da je i sam tokom prošle predizborne kampanje bio izložen napadima zbog autoputa do Prištine, kada su mu prebacivali da pravi autoput za Veliku Albaniju, a ti, koji su govorili o tome na izborima osvojili su 11 odsto manje glasova od njega.

„Na kraju krajeva nije bitno ko vas za šta napada, jer su građani pametniji. Ponosan sam na dogovori koji smo napravili ovde. Možda nama ovo neko unistsi, propadne, ali će ovo svakao biti budućnost“, podvukao je on.

Tanjug