PODGORICA – Crnogorska skupština izglasala je rano jutros Zakon o slobodi veroispovesti, a sednicu su obeležili incidenti, gađanje flašama, čupanje ozvučenja, pokušaj fizičkog razračunavanja i hapšenje poslanika Demokratskog fronta.

Situacija u parlamentu je eskalirala i došlo je do ozbiljnih incidenata kada je usvojen Zakon u načelu.

U salu je ušlu obezbeđenje sa gas maskama, a čula se i eksplozija. Novinarima je rečeno da je u pitanju petarda.

Poslanici su se verbalno sukobljavali i za vreme rasprave, a gotovo je došlo do tuče kada je počelo glasanje o amandmanima koje je u ime Mitropolije crnogorsko-primorske predložio Demokratski front.

Poslanici tog poslaničkog kluba su uhapšeni i maricama prevezeni u policiju.

Pošto su se vratili u salu poslanici vladajuće većine su “izrazili žaljenje” zbog situacije u parlamentu, ali su naveli da je odgovornost na onima koji su tokom celog dana pozivali na blokade i sukobe.

Sednica je nastavljena, a predsednik skupštine Ivan Brajović rekao je da je poslanicima DF-a izrekao meru udaljenja sa sednice koja važi narednih 15 dana.

Prema navodima crnogorskih medija, uhapšene su 22 osobe, 18 poslanika DF i još četiri osobe.

Vladika Joanikije je nakon usvajanja zakona rekao da će biti formirani “mesni odbori za odbranu crkava i manastira”, a pozvao je i okupljene koji su dan proveli na mostu Blaža Jovanovića da se raziđu i okupe kod Hrama Hristovog vaskrsenja odakle su se juče ujutru i upitili ka zgradi parlamenta.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je rano jutros usvojen, diskriminatorski i neustavan i ocenila da je crnogorska vlast, odbijanjem amandmana MCP, potvrdila sumnje da se zakon donosi da bi se “pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve”.

MCP je u saopštenju navela da su parlament i vlada odbili tri amandmana koje je MCP predložila preko poslanika Demokratskog fronta, a koji su, kako ocenjuju, predstavljali “časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti”, čime su u suštini odbili da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

“Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, pre i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/”obnovi” nove, državne, podobne i poslušne režimu “autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve”, navodi MCP.

A premijer Crne Gore Duško Marković je posle usvajanja zakona komentarisao incidente u parlamentu, navodeći da je to neodgovoran čin prema građanima.

Dodao je i da ne očekuje radikalizaciju situacije i da će vlasti obezbediti da u zemlji sve funkcioniše.

“Verujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u 21. vijeku ne treba ovakvo političko ponašanje i đelovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumijevanja veći”, rekao je Marković novinarima nakon usvajanja zakona.

Inače, juče su širom Crne Gore bile su blokirane saobraćajnice, a blokada u Zeti donela je incidentne situacije između demonstranata i policije koja se kasnije smirila.

Bile su blokirane saobraćajnice Bijelo Polje – Mojkovac, Budva, a građani su probili blokadu u Nikšiću.


Tanjug