NOVI PAZAR/PRIŠTINA – Organizacija „Kosovo za Sandžak“, koja je u Veću dodeljen konsultativno-participativni status, održala je svoju Drugu generalnu Skupštinu juče u Prištini na kojoj je izabran novi Upravni odbor Organizacije i produžen mandat dosadašnjem predsedniku prof. Ismetu Aziziju.

Skupštini je prisustvovao veliki broj važnih ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života Kosova, Sandžaka, Makedonije i Crne Gore, a okupljenima se obratio i Fatmir Sejdiju, bivši predsjednik Kosova.

Obraćajući se prisutnima predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Jasmina Curić je odala priznanje organizaciji „Kosovo za Sandžak“ na svemu što ta organizacija čini za demokratizaciju i unapređenje života u Sandžaku na dobrobit svih naroda koji u njemu žive.

„U Sandžaku su autohtoni narodi kako Bošnjaci tako i Albanci, bratski narodi koji su kroz istoriju, a i danas upućeni jedni na druge. Velikosrpska politika kroz istoriju je preko projekta, memorandum Vase Ćubrilovića, srpskog akademika, „Izgon Arnauta“ organizovala konstantni državni teror nad albanskim i bošnjačkim narodom. Iz tog razloga i primenom tog memoranduma u Severnom delu Sandžaka Albanci su proterani i skoro nestali.“ – istakla je predsednica Curić.

Naglašen je stav da se Bošnjačko nacionalno veće ne slaže i ne prihvata rezultate etničkog čišćenja Albanaca i Bošnjaka kao svršen čin i u svim sadašnjim i budućim projektima potvrđuje pravo albanskog naroda na Sandžak.

„Bošnjačko nacionalno veće, najviše predstavničko telo Bošnjaka, konstatuje da Bošnjaci i Albanci kao i njihovi potomci imaju jednako pravo na Sandžak. Ovo smo ozvaničili i u našoj Odluci o pokretanju inicijative za rešavanje statusa Sandžaka i uspostavljanje specijalnog status za Sandžak.“ – zaključila je predsednica BNV-a Jasmina Curić.


indeksonline.rs/BNV