NOVI PAZAR/SKOPLJE – Delegacija Bošnjačkog nacionalnog veća predvođena predsednicom dr. Jasminom Curić prisustvovala je akademiji povodom sto godina od osnivanja političke organizacije „Džemijet“ koja je održana danas u Skoplju.

Predsednica BNV dr. Jasmina Curić je u svom obraćanju prisutnima rekla da je osnivač i predsednik Džemijeta, Fehrat beg Draga bio veliki čovek sa vizijom, zaslužan lider i mudar političar te da narodi Sandžaka, Kosova i Makedonije duguju mnogo njegovoj odanosti i doslednosti.

„Prvaci Džemijeta Nedžib Draga, Ferhat beg Draga i Aćif efendija bili su i ostali simboli sandžačkih patriota. Bošnjačko nacionalno veće je 2012. godine u Tutinu i Novom Pazaru postavilo spomen ploče prvacima Džemijeta, Ferhat begu Dragi na osnovnoj školi u selu Draga u Tutinu i Aćif efendiji u centru Novog Pazara gde se nalazila njegova kuća.“ – rekla je dr. Curić.

Delegacija BNV, koju su pored predsednice činili i potpredsednik dr. Fuad Baćićanin i saradnica BNV Amila Ćosović, je ranije tokom dana prisustvovala i otkrivanju spomen ploče na mestu gde je pre sto godina osnovan Džemijet.

Predstavnici BNV-a su se danas susreli i sa potpredsednikom Skupštine Republike Severne Makedonije Zećirom Ramčilovićem te posetili izložbu „Džamije i tekije u Skoplju i okolini u periodu između dva svetska rata“.

Organizator akademije kojom je obeležena stota godišnjica od osnivanja Džemijeta je bio Institut za duhovno i kulturno nasleđe Albanaca sa sedištem u Skoplju.

Džemijet je bila politička organizacija osnovana 1919. godine u Skoplju koja je delovala između dva svetska rata. Ova politička organizacija je u tadašnjoj Kraljevini SHS okupljala najveći broj pripadnika bošnjačkog i albanskog naroda Sandžaka, Kosova i Makedonije.