BEOGRAD – Potpisivanjem ugovora izmedju Evropske komisije i Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (КIF ZB6) u Tirani, tokom CEFTA nedelje, startovao je projekat podrške malim i srednjim preduzećima tog regiona za koji je EU izdvojila 2,5 miliona evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Male i srednje kompanije iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u okviru projekta unapredjenja konkurentnosti privreda regiona imaće na raspolaganju konkretnu podršku za unapredjenje proizvodnih i izvoznih kapaciteta, i povećanje plasmana robe i usluga na regionalnom i svetskom tržištu. ;

Evropska unija je za taj projekat koji će realizovati Кomorski investicioni forum (КIF ZB 6) izdvojila 2,5 miliona evra za podršku jačanju kapaciteta Кomorskog investicionog foruma i privrednih komora članica, a glavni korisnici pomoći biće privrednici kroz podršku u povezivanju, konkurisanju za sredstva fondova, nastupe na sajmovima i konferencijama.

Prvi korak u realizaciji projekta biće formiranje poslovne paltforme za saradnju poslovne zajednice i donosilaca odluka i institucija Evropske unije, čime će privrednici dobiti mogućnost da učestvuju i utiču na kreiranje zakona koji uredjuju poslovni ambijent, navela je PKS.

Medju prvim aktivnostima u okviru projekta biće i organizacija obuke za privrednike, radi unapredjenja konkurentnosti kompanija regiona.

Uz podršku Кomorskog investicionog foruma oko 200 kompanija dobiće mogućnost da se poveže i dogovori poslove na bilateralnim poslovnim sastancima, a oko 120 firmi biće podržano za ulazak u medjunarodne dobavljačke lance i zajednički nastup na tri velika medjunarodna sajma.

Zahvaljujući tom projektu oko 60 kompanija moći će da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa Evropske unije kao što su Horizon 2020, COSME ili Кreativna Evropa.

Beta