PLAV – Humanost je odlika velikih ljudi. To su pokazali građani okupljeni oko NVO “Prijatelji Plava“ koji već dva meseca danonoćno rade na izgradnji kuće za samohranu majku dvoje dece i suprugu pokojnog Admira Lukovića iz tog grada.

Nakon smrti Lukovića, iza njega, bez osnovnih uslova i sredstava za život, ostala je supruga sa dva maloletna sina od osam i pet godina.

U Plavu, na sreću, priča fotograf Adem Ado Softić, postoji Nevladina organizacija “Prijatelji Plava“ i bezbroj dobrih ljudi koji su, kao i mnogo puta pre toga, priskakali u pomoć svima kojima je bila neophodna.

“Njihovom munjevitom akcijom, za svega tri nedelje, u naselju Bobeza pored Plavske reke, par stotina metara udaljenom od centra grada, 28. septembra započela je izgradnja nove kuće za Admirovu suprugu i dva maloletna sina. Danas, dva meseca nakon početka radova, zahvaljujući brojnim donatorima koje je ovde nemoguće nabrojati, kuća je već pokrivena, a šupljine za prozore i vrata zatvorene su eloksiranom bravarijom”, navodi Softić.

Iako je 1. decembar, a Visitor već uveliko prekriven snegom, “Prijatelji Plava” i danas rade punom parom, a radiće dok god to vremenske prilike budu dozvoljavale.

Plav se nalazi na nekih četrdesetak kilometara južno od Berana pa je vest o izgradnji kuće za porodicu Admira Lukovića sa malim zakašnjenjem stigla i do čoveka bez koga nije prošla skoro ni jedna humanitarna akcija u ovom delu Crne Gore. Reč je, navodi Softić, o Vladanu Popoviću, koji ima firmu za izradu i ugradnju eloksirane bravarije.

“Pošto su Prijatelji Plava već bili postavili sva vrata i prozore, njegova prva rekcija bila je donacija spoljašnjih roletni za čitavu kuću Lukovića, a nakon njihove ugradnje ostavio je širom otvorena vrata i telefonsku liniju za svaku drugu vrstu pomoći ljudima iz Plava koji su pokrenuli ovu veliku humanitarnu aciju”, ističe Softić.

Vladan Popović je, podseća Softić, čovek koji se među prvima odazvao pozivu za pomoć oko saniranja posledica požara na kući Svetislava Milivojevića Baćka po kome se trafika ispod zgrade Osnovnog suda u glavnoj beranskoj ulici, kultno mesto i glavno sastajalište Ivangrađana, i danas zove “Baćkova trafika“.

“Njegova kuća iza nekadašnje Štamparije u Šaćinoj bari bila je skoro potpuno uništena u požaru koji je izbio na Bogojavljenje, 19. januara 2017. godine. Već na prvoj donatorskoj večeri pod nazivom “Vidimo se kod Baćkove trafike“ Vladan je donirao kompletnu stolariju, ulazna vrata i sve prozore za njegovu novu kuću. Baćkove suze radosnice prilikom predaje ključeva i topli pogled zahvalnosti bili su najveća Vladanova satisfakcija za sve što je uradio da pomogne čoveku čije je ime postalo jedan od sinonima za Ivangrad i našu mladost provedenu u njemu”, seća se Softić.

Vlada Popović je, ističe Softić, danas prijatelj Plava, prijatelj Berana, prijatelj planete, prijatelj čoveka i svih onih koji u ovom svetu beznađa još uvek veruju u prijateljstvo i humanizam bez granica.

“Dok god postoje takvi ljudi, ovde će postojati i nada u bolje sutra za sve nas na ovoj napaćenoj planeti, koju danas pokreću i teraju da se i dalje vrti još samo otkucaji njihovog velikog srca”, zaključuje ovu lepu priču Softić.


CdM

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here