NOVI PAZAR – Međunarodni dan ljudskih prava je još jedna prilika da se srbijanskoj javnosti ponovo skrene pažnja na značaj i važnost ljudskih prava, navode iz Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

”Sandžački odbor za zaštitu ljudska prava i sloboda mora, na žalost, da konstatuje da se ljudskim pravima u Srbiji još uvek ne pridaje onakav značaj kakav ona zaslužuju. Posebno, imajući u vidu činjenicu da u mnogim područjima zaštite ljudskih prava još uvek nije dosegnut zadovoljavajući nivo poštovanja ljudskih prava, tako da su pojedinci i pojedine društvene grupe i manjinske zajednice i dalje diskriminisane, a pojedinačna prava se i dalje osporavaju koji su prouzrokovana neefikasnim državnim sistemom i nezainteresovanošću vlasti za ispunjavanje svojih obaveza po pitanju ljudskih prava. Takodje ekstremno teška ekonomska situacija, velika nezaposlenost, jako rasprostranjena korupcija i oraganizovani kriminal su još uvek izraženi zbog nedovoljno efikasnih institucija i nedostatka vladavine prava” navode iz Sandžačkog odbora.

”Izražavajući najdublje uverenje da se samo preko poštovanja ljudskih prava Srbija može svrstati u red uređenih i demokratskih evropskih država, Sandžački odbor poziva sve državne institucije, političare i celokupnu javnost, da se aktivno zalažu na sprečavanju i suzbijanju diskriminacije, na promovisanju različitosti i tolerancije kako bi ljudska prava postala delotvoran i funkcionalan koncept. To je jedini put ka društvu istinske demokratije i uživanja svoje slobode bez straha od nasilja, diskriminacije i ugnjetavanja i da se definitivno okrenemo budućnosti i merilima XXI stoleća” smatraju u Sandžačkom odboru za zaštitu ljudskih prava i sloboda.


rtvnp.rs