ROŽAJE – Nesvakidašnji poduhvat učenika rožajske Gimnazije “30. septembar” i profesorice Mirsade Šabotić ovih dana je priveden kraju.

Naime, oni su uz pomoć NASA-e realizovali eksperiment pod nazivom “Od Meše Selimovića do svemira” na način što su u posebnu kocku upakovali pramenove ofarbane i neofarbane kose, koja je poslata u svemir, piše Dan.

Eksperiment je završio misiju i vraćen je u Rožaje, gde je kocka otvorena u prisustvu novinara. Kako je saopštila Šabotić, eksperiment je potpuno uspeo i delimično se desilo ono što su i naslućivali.

“Verovali smo da će se ofarbana kosa pretvoriti u prašinu, ali se to nije desilo već je došlo do strukturalnog oštećenja kose tako da se sa malim pritiskom veoma lako prelama. Izgleda veoma osušeno i oštećeno. Neofarbana kosa je doživela tek delimične promene, kako se hipotezom i pretpostavilo, došlo je do njenog uvijanja. Iz ovoga se može zaključiti da, iako nije došlo do potpunog potvrđivanja postavljene hipoteze, ofarbana kosa je značajno oštećena nasuprot prirodnoj koja je ipak, uz visoko izlaganje UV zracima, ostala zdrava i nepromenjena. Sama svrha eksperimenta je ispunjena, čime je dokazano da farba za kosu oslabljuje njenu strukturu i čini je osetljivijom”, rekla je Šabotić.

Ona je istakla da je cilj projekta bio uperen ka promeni svesti građana, odnosno ukazivanje na štetne materije koje su prisutne u industrijskim farbama za kosu, kao i usmeravanje na alternativne metode farbanja kose.

Projekat rožajskih gimnazijalaca je izazvao veliku pažnju i znatiželju crnogorskih građana, ali i stanovništva u regionu.

“Ovaj eksperiment je izveden prvi put u istoriji Crne Gore, što smatramo ogromnim uspehom ne samo za Rožaje već i za Crnu Goru, pa i region. Radilo se o kocki čije ivice iznose po četiri centimentra s pramenovima farbane i neofarbane kose, odletela je u svemir u naučnom balonu početkom septembra iz Novog Meksika. Reč je o eksperimentu kojem su pod okriljem svemirske agencije NASA i programa Cubes in Space, učestvovali učenici naše škole Zahir Šabotić, Almira Ljaić, Aiša Kalač, Almin Nurković i Idria Adrović”, kazala je profesorica Mirsada Šabotić koja je i bila mentor učenicima.

Već se pripremaju za novi eksperiment

“Gimnazijalci su izdvojili delove ofarbane i neofarbane kose i – postavili hipotezu da će se u svemirskim uslovima ofarbana kosa oštetiti i izgubiti elastičnost, što bi dovelo do prelamanja vlakana, a mogućnost je bila i da se pretvori u prah, zbog hemijskih reakcija u svemiru, kao i usled oslabljenih molekularnih struktura, dok će se neofarbana kosa uviti i izdužiti”, podseća Šabotić.

Prema njenim rečima, gimnazijalci se već pripremaju za novi eksperiment koji će uzleteti u svemir, ali za to će im biti potrebna saglasnost NASA-e.


Dan/CdM