RAŠKA – Čista vera i iskrena ljubav poveli su Marijana na sveto putovanje, a priseća se da je pre samo osam godina bio potpuno drugačiji čovek.

Hladno vreme, kiša, olujni vetrovi i sneg nisu bili prepreka za Marijana Vujanca da od Raške krene peške do Hilandara.

Za ovo hodočašće motiv je pronašao u veri, ali i u jednoj misterioznoj ženi.

– Pre nekog vremena sam se pešice uputio do Hrama svetog Save na Vračaru. Tokom boravka u Beogradu svakodnevno sam se molio velikom svetitelju više da upoznam životnu saputnicu srodne duše, negoli za svoje zdravlje. Molitva mi je uslišena jer sam baš u ulici Svetog Save, na Savindan 27. januara upoznao osobu koju sam godinama priželjkivao. Priča ima svoj nastavak, a kad stignem na Hilandar poslaću joj poruku sa tog svetog mesta – priča Marjan i dodaje da su čudni putevi Gospodnji.

Čista vera i iskrena ljubav poveli su Marijana na sveto putovanje, a priseća se da je pre samo osam godina bio potpuno drugačiji čovek.

– Nisam bio veliki vernik sve dok se sam biciklom nisam uputio pod Ostrog. To putovanje i poseta velikoj svetinji preobrazili su moju dušu i um, najviše moje dotadašnje poimanje života i njegovih vrednosti. U svoj kraj vratio sam se kao vernik, drugi čovek s potpuno različitim odnosom i uverenjima nego do tada – priča dok prelazi prve kilometra dugog puta do Velike svetinje na Svetoj Gori.

Samouvereni Marjan u dahu je nabrojao sva mesta kroz koja će proći: Blace, Prokuplje, Žitorađa, Leskovac, Vladičin Han, Vranje, Bujanovac, Preševo, Kumanovo, Sveti Nikola, Radovište, Strumica, Dojdan, Solun, tako do mora i Hilandara, mesta gde će još više ojačati svoju veru i poslati poruku dragoj osobi za koju veruje da ga još uvek čeka, a tamo će boraviti do 27. januara.


RINA