NOVI PAZAR – Povodom 25. novembra, Međuanrodnog dana protiv nasilja nad ženama, gradovi Novi Pazar, Tutin i Sjenica su se priključili kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Ova kampanja obeležena je nizom aktivnosti u organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i organizacijama civilnog društva

U novopazarskoj Mediciniskoj školi „ Dva heroja“ održano je predavanje o ulozi zdravstvenih ustanova u borbi protiv nasilja u porodici. O ovoj temi govorio je specijalista sudske medicine primarijus dr Fehim Juković. On je istakao da bi nadležni trebalo da porade na mehanizmima zaštite, jer se broj žena, žrtava nasilja se ne smanjuje.

„Statistika je neumoljiva zato što svake godine imamo novi broj slučajeva nasilja u porodici. Sve više se govori o nasilju, ali nikako da ta brojka opadne, pa je očigledno da treba poraditi na mehanizmima žaštite žene“, rekao je dr Juković.

On je rekao da je prepoznavanje rodno zasnovanog nasilja u zdravstvenim ustanovama, bila tema ovog predavanja kojim je u Novom Pazaru počela kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Predavanje je organizovala Medicinska škola „ Dva heroja“ u saradnji sa Službom za patologiju Opšte Bolnice Novi Pazar.

„ Želeli smo da đaci direktno čuju od lekara, kod kojih se obično javljaju žene, deca, koji su doživeli neki oblik nasilja i da se upoznaju sa kakvim problemima se sreću žrtve nasilja “, izjavila je tom prilikom za Rtv Novi Pazar dikrektorka ove škole Šerifa Preljević

Predsednica gradskog Saveta za ravnopravnost polova i jednakih mogućnosti , Banina Muderizović je u izjavi za Rtv Novi Pazar , istakla da će se ovoj kapmanji pridružiti gradske instittucije koje će, kroz različite aktivnosti ohrabriti žene – žtrve nasilje da prijave i ne trpe nasilnika.

”Imaćemo priliku da čujemo šta se do sada uradilo po pitanjima nasilja, ljudskih prava, opakih bolesti itd. Ono što je najbitnije, saznaćemo koje su to preventivne mere za suzbijanje raznih devijacija u društvu, na ulici, u porodici”, kazala je Muderizović.

Svaki oblik nasilja nad ženama je nedopustiv

Kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” pridružio se i Državni univerzitet u Novom Pazaru

„Departman za pravne nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru predavanjem i otvorenom diskusijom na temu “Pravni okviri suzbijanja nasilja nad ženama” obeležio je 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Predavač je bio prof.dr Emir Ćorović a gost na predavanjima bila je i dr Zorana Antonijević, ekspertkinja za rodna pitanja odeljenja za demokratizaciju pri misiji OEBS-a u Republici Srbiji. Studenti ali i šira javnost imali su priliku da se informišu sa srazmerama ovog problema u svetu ali i u Republici Srbiji, kao i da se upoznaju sa nacionalnim i međunarodnim dokumentima kao pravnim okvirom kojim se ovaj problem pokušava regulisati i suzbiti. Na ovaj način Državni univerzitet je dao doprinos i globalnoj kampanji pod nazivom “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” a događaj je izazvao veliko interesovanje akademske i šire javnosti u Novom Pazaru. Tribinom je moderirao e doc.dr Senad Ganić“,navodi se na Sajtu Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

I u novopazarskom Centru za socijalni rad održan je sastanak predstavnika relevantnih institucija lokalne samouprave kao i nevladinog sektora koji se bave problematikom nasilja nad ženama. Cilj sastanka je bio pronalaženje najefikacijih rešenja u borbi protiv nasilja u porodici uopšte, sa posebnim akcentom na nasilju nad ženama.

„ Ovo je naš doprinos kampanji i pokušaj da uvežemo sve relevantne isntitucije sistema čiji je prioritet prevencija i suzbijanje nasilja u porodici, prvenstveno nad decom i ženama“, rekao je direktor Centra za scojalni rad Adnan Dizdarević.

On je podsetio na podatak da je u protekloj godini u Srbiji ubijeno 28 žena – žrtava porodičnog nasilja, a u poslednjih deset godina oko 320 žena je, prema njegovim rečima, tragično završilo život zbog nasilnog ponašanja supružnika, ili partnera.

„Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Srbija dočekuje sa upozoravajućom statistikom – za deceniju je stradalo više od 320 žena u porodičnom nasilju. Ove godine ubijeno je 28 žena, a više od 400 dece ostalo je bez jednog ili oba roditelja. Rezolucijom Ujedinjenih nacija od 1999. godine 25. novembar se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“, rekao je Dizdarević.

Sastanku u Centru za socijalni rad prisustvovali su, prema rečima, predsednice gradskog Saveta za ravnopravnost polova i jednakih mogućnosti , Banine Muderizović, i predstavnici Tužilaštva, policijske uprave, Opšte bolnice.

„ Oni su nam predočili situaciji na terenu , preneli svoja iskustva i mehanizme u zaštiti žena – žrtava porodičnog nasilja, koji su neophodni da se pomogne žrtvama ili da im se olakša način prijavljivanja nasilja „ rekla je Predsednica Muderizović.

TIŠINA OHRABRUJE NASILNIKA, ZATO REAGUJ !

Prema mišljenju večine anketiranih građana Novog Pazara, Tutina i Sjenice , sve aktivnosti povodom ove kampanje treba podići na viši nivo kako bi se žrtve ohrabrile da prijave nasilje.

„ Ove ativnosti, koje grad Novi Pazar realizije u kampanji, svakako neće iskoreniti nasilje nad ženama, ali će im, bar donekle pomoći da prepoznaju nasilje, da reaguju i da se uključe u kampanju“, kaže Mirsad Š. Iz Novog Pazara.

„Verujemo da će ova nova Nacionalna strategija o žrtvama kriminala, i budući akcioni plan, pomoći da se ojača i konsoliduje sistem zaštite prava žrtava širom Srbije, za dobrobit svih građana Srbije“, smatra Medina S. Ona dodaje da sa svojim prijateljicama često razgovara o tome koliko je teško ženama koje trpe nasilje.

„ Gotovo svakodnevni se u medijima piše i priča o ženama koje trpe muža, ili partnera nasilnika. Volela bih da kazne za nasilnike budu strožije, jer ako vam neko ne odgovara, postoji razlaz, razvod. Kako god, život sa nasilnikom nije život“, kaže Medina S.iz Sjenice .

Prema mišljenu tridesetogodišnje S.M. iz Tutina niko ne treba da trpi nasilje.

„ Ne možemo okretati glavu ni onda kada je nasilju izložena naša prijateljica, komšinica, poznanica. Nije humano da ne prijavimo nasilje, misleći da je to unutrašnja stvar svake porodice. To se tiče svih nas, jer, reagujući, spašavamo nečiju majku, sestru, prijateljicu,“ smatra S.M.

“Sve pohvale institucijama i pojedincima koji su aktivni u ovoj kampanju. Za nas mlade je vrlo bitno da prepoznamo nasilje

Ona dodaje da podržava gradove koji su s, svojim aktivnostima podržali kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici.

I grad Tutin se pridružio ovoj kampanji.Pored gradskih i opštinskih institucija, NVO Impuls iz Tutina nizom aktivnosti, već nekoliko godina unazad, od 25. novembra do 10. decembra obeležava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

“ To je globalna, svetska kampanja koju obežava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Medjunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Medjunarodnim danom ljudskih prava. Povodom ovog dana izvedena je predstava koje su članice NVO Impuls same izrežirale, a biće još aktivnosti „, rekla je za tutinsku televiziju članica NVO Impuls prof. Atifa Šaljić. Ona je najavila susret sa svim instutucijama i pojedincima koji mogu da daju doprinos u cilju prevencije i suzbijanja porodičnog nasilja nad ženama.

„ Mi takođe imamo i najavljen sastanak sa profesorima i učenicima Tehničke škole i tutinske Gimnazije na kome će naše predstavnice držati predavanje.Cilj nam je da sve naše sugrađanke i sugrađane podsetimo na Zakon o s prevenciji i suzbijanju nasilja u porodici, posebno nad ženama. Sa učenicima osnovnih i srednjih škola u Tutinu imaćemo i nekoliko radionica. Kampanju ćemo završiti izložbom radova žena izbeglica sa priivremenim boravkom u našem gradu“, rekla je profesorka Šaljić.

Ona smatra da su učinjeni pomaci u suzbijanju nasilja nad ženama, jer je Zakon jasno poslao poruku nasilnicima da je svako nasilje kažnjivo određenim zakonskim odredbama.

„ Svaki prijavljeni slučaj nasilja se, u tutinskoj Policijskoj upravi evidentira, predstavnici policije izlaze na licu mesta. U policijskoj ekipi je i žena policajac, jer , čini mi se, da će žena ženi otvorenije govoriti o bilo kojoj vrsti nasilja, a ova će je bolje razumeti“, kaže predstavnica NVO Impuls iz Tutina profesorica bosanskog jezika i književnosti Atifa Šaljić. Prema njenim rečima iz ove nevladine organizacije očekuju bolju saradnju sa Tužilaštvom. Šaljićeva je pohvalila i napore tutinskog Centra za socijalni rad pri pomoći ženama žrtvama nasilja u porodici.

„ Pravilan i pravovremen rad relevantnih institucija doprinosi i da se žrtve nasilje lakše odlučuju da prijave nasilnika I podiže svest građana koliko je bitno govoriti otvoreno o ovoj temi. Naša NVO Impuls je stožer takve vrste edukacije “,zaključila je prof. Šaljić

Ženske mreže političkih partija na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina su , takođe, svojim aktivnostima podržale kampanju“ 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Intormativni portal INDEKS ONLINE pratio je Forum žena Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru je, u danima aktivizma, koji je organizovao tribinu na temu „ Žene u politici“. O ovoj temi govorile su prve odbornice u lokalnom parlamentu Novog Pazara, ali i gošće iz Beograda, predstavnice svih nivoa vlasti. Tribina je privukla pažnju velikog broja pribadnica lepšeg pola, a organizovana je uz punu podršku i muškog dela rukovodstva Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru.

”Politika na okolnost unapređenja života i naša svakodnevnica na okolnost naprednije politike – rečenica je kojom bi se moglo opisati učešće žena u politici”, rekla je odbornica Skupštine grada Novog Pazara, Senada Leković.

U ime organizatora gošće je pozdravila predsednica Foruma žena SDP u Novom Pazaru Azamela Papič, koja je naglasila da je žena stub svakog društva i da je Forum žena ove političke partije formiran sa misijom da doprinese razvoju stvaralačkih kapaciteta i afirmaciji rodno zasnovanih prava žena i muškaraca u politici.

„Želimo da pokažemo vrednosti kojima se ponosimo, čuvamo ih i negujemo u našim porodicama i zajednici. Vodi nas želja da svojim zalaganjem život učinimo boljim, lakšim i dostojanstvenijim. Verujem da naš doprinos političkom životu uvrk prevazilazi vidljive parametre , jer je žena stub svakog društva“, rekla j predsednica Foruma žena SDP- a Azamela Papić.

Na tribini su govorili žene koje su ličnim primerom pokazale da mogu da budu primer onoga što žele da vide u svetu i svojoj zemlji, pa su svoja iskustva , pored istaknutih gošći iz Beograda i drugih gradova Srbije podelile i prve odbornice Sandžačke demokratske partije Šerifa Preljević i Ulfeta Demčović, ohrabrujući pripadnice lepšeg pola da se politički angažuju i time daju doprinos i u zaštiti žene na svim poljima. Prisutnim damama obratio se i predsednik Sandžačke demokratske partije Nihad Hasanović,, direktor SDP-a Muzafer Dragolovčanin i član Gradskog veća i visoko stranački funkcioner Mirsad aJusufović.

Opšti zaključak sa ove , vrlo posećene tribine je da Sandžačkoj demokratskoj partiji pristupaju žene koje u njoj vide otvorenu mogućnost da stvari ,a prvenstveno svoj položaj u društvu menjaju na bolje.

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru se takođe priključio kampanji „ 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Slogan kampanje je bila i radna teme tribine, koju je Internacionalni univerzitet organizovao 27. 11. 2019. godine.

„ Učešće na tribini uzeli su profesori i studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, predstavnici Policijske uprave u Novom Pazaru i predstavnici Savjeta za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Pazara.Prisutne je ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru pozdravila prorektorica za nastavu, prof. dr. Amela Lukač Zoranić.

Nakon toga, o prevenciji i sprečavanju nasilja u porodici i nasilja nad ženama, kao i ovlašćenjima i načinima postupanja policije u tim slučajevima govorio je načelnik Odeljenja policije, Veljko Avramović. Ispred Savjeta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Skupštine Grada Novog Pazara, prisutnima se obratila Zibija Šarenkapić koja je govorila o sveobuhvatnoj reakciji svih institucija kako do nasilja ne bi došlo. Nakon toga, o problemima neprijavljivanja nasilja nad ženama i načinima zaštite žrtve u postupcima govorila je profesorica na Departmanu za pravne nauke, doc. dr. Maida Bećirović Alić. Tribinom je moderirala asistentica na Departmanu za pravne nauke, msc Jasmina Nikšić. Nakon govornika, studenti su se aktivno uključili u diskusiju postavljajući pitanja koja se tiču problematike nasilja nad ženama, njenog sprečavanja i mehanizama zaštite.Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru nastoji da ovim vidom aktivnosti podigne svijest kod mladih ljudi da je bilo koji oblik nasilja neprihvatljiv oblik ponašanja, ali i da obuči studente da prepoznaju nasilje kao i da ih ohrabri da nasilje prijavljuju;, navodi na sajtu Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prema rečima izvršne direktorice KC DamaD Tibije Šarenkapić u fokusu treba da nam bude prevencija kao odbijanje nasilničkog ponašanja u društvu ili postavljanje nasilja kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja.

Profesorica na Departmanu za pravne nauke Maida Bećirović Alićje takođe istakla da je veliki problem n epriavljivanje nasilja i da je edukacija u svim smerovima potrebna kako bi se žrtve nasilja ohrabrile da prijave i ne trpe nasilnike.

„Rješenje je jako jednostavno. To je prosta edukacija koja se mora baviti u nekoliko smjerova- edukacija nadležnih organa koji postupaju sa žrtvom, od trenutka prijave nasilja pa do donošenja presude pa i nakon toga. Problemi koji se javljaju u praksi jasno govore da ta edukacija ili je nedovoljno efikasna ili nemamo dovoljan broj edukovanih nadležnih lica koji postupaju sa žrtvom, kazala je za Sandžak PRESS prof. Maida Bećirović Alić.

Prikazan je i film studenata Internacionalnog univerziteta Departmana za pravne nauke pod projektom“ Unipedija o nasilju nad ženama s jasnom porukom: Stop nasilju, prijavite nasilje. Inače, broj za prijavu nasilja je 0800-100-600, a broj za najbržu prijavu 192.

Ženska mreža Stranke pravde i pomirenja Odbora u Sjenici je kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama 2uobličila u okviru specijalne emisije UNIPEDIJA na Sandžak Medi -u. Pod sloganima Stop nasilju, Reagujte na vreme, Pomozite žrtvama nasilja, pripadnice Ženske mreže ove stranke iz Sjenice , su poručile da „ Nasilje u porodici nije posledica ženinog ponašanja , već partijahalnog društvenog sistema u kome muškarci imaju moć, a nasilje nad ženama je način da tu moć održe“, rekla je u uvodnom delu emisije Marija Tešević sa Departmana za pravne nauke na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Prema onom što je poručeno u ovoj emisiji na nasilje se reaguje, nasilje se prepoznaje, a pre svega preventivno deluje kako ne bi došlo do toga da neko bude žrtva nasilja.U drugom delu emisije prikazana je tribina na kojoj su, o ovoj temi ,govorile prestavnice ženske mreže Odbora Stranke pravde i pomirenja u Sjenici.

Prema rečima predsednice Ženske mreže SPP Odbora u Sjenici Berine Ćućović, zdravlje i dostojanstvo žene je na prvom mestu kada je izgradnja zdravog društva u pitanju.

„ Zato ne treba dozvoliti da nijedna žena, majka, sestra, a ni bilo ko, bude izložen nasilju ni u jednom obliku ni trenutku. Obratite se prijateljima, rođacima, a pre svega državnim i civilnim organizacijama koje će da vam pomognu, da vam olakšaju načine zaštite od nasilnika. Takođe apelujemo i na to da nadležne institucije zakonski procesuiraju nasilnika a da psiholozi, socijalne služne i druge državne i civilne institucijie rade na resocijalizaciji žrtve, a i nasilnika , ukoliko je to u domenu njihovog rada“, poručila je predsednica Ćućović.

Prustnima na tribini u Sjenici obratio se i predstavnik Policijske uprave u Sjenici, Nermin Hadžifejzović. On je prezentovao načine sprečavanja nasilja u porodici koji su u nadležnosti Policijske uprave i istakao da Policijksa uprava u Sjenici stoji na raspolaganju svima onima koji prepopznaju nasilje ili su žrtve nasilja. Na tribini su govorili i psiholog Alma Čolović Međedović,diplomirani socijalni radnik Jasmina Hodžić, predsednica Ženske Mreže Jasmina Nikšić. I sa ove tribine apeluju na edukaciju, posebno mladih ljudi koji treba da prepoznaju nasilje, prijave ga, ali i da budu detaljno upoznati sa mehanizmima prevencije, zaštite i suzbijanja nasilja nad ženama.

Aktivno učešće u realizaciji kampanje „ 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ uzele su đaci i studenti na području Sjenice, Novog Pazara i Tutina ova tri grada. Oni su u svojim školama i fakultetima takođe organizovali tribine, performanse, predstave, izložbe literarnih i likovnih radova sa temom o prevenciji sprečavanju i žaštiti nasilja u porodici, prevenstveno žena.


ISTRAŽIVAČKI TIM PORTALA INDEKSONLINE.RS


Tekst je deo istraživačkog rada u okviru projekta, koji realizuje EMEDIA GROUP uz podršku Grada Novog Pazara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.