PODGORICA – U centralnim i južnim predelima Crne Gore danas je na snazi crveni meteoalarm, pa će ovo područje biti pod snažnim uticajem ciklonske aktivnosti koja će usloviti jako nestabilne vremenske prilike, intenzivnu kišu i jak južni vjetar.

Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno retko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje.

Savetuje se povećan oprez, te stalno praćenje vremenske prognoze.

U centralnim i južnim predelima očekuje se jaka kiša i obilna količina padavina, na primorju i u višim kontinentalnim predelima, naročito u planinskim oblastima na severu, očekuje se vrlo jak južni vetar, povremeni udari južnog vetra imaće olujni karakter.

“Kao direktna posledica dejstva ove značajne meteorološke situacije (zbog obilne količine vode i jakog južnog vetra), potencijalno su moguće i određene posledice”, saopštili su iz Direktorata.

Sinoć je, zbog jakih padavina, u Brajićima došlo do odrona, zbg čega vozila saobraćaju jednom trakom naizmjenično.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a poziva građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji kako na kopnu tako i na moru.

“Obaveštenje je poslato svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja radi podizanja nivoa operativne spremnosti i eventualnog operativnog delovanja”, navode oni.


CdM