BEOGRAD – Sopstveni dom nije uvek najbezbednije mesto za ženu kao što se to obično misli, jer veliki broj njih u kući oseća strah – strah koji ruši njihovo dostojanstvo, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na sednici Odbora za bezbednost Skupštine AP Vojvodine, čija je tema bila nasilje nad ženama.

Poverenica je rekla da o opravdanom strahu žena govori i podatak da se više od dve trećine femicida dogodi upravo u kući, a da čak 70 odsto žena doživi neki oblik seksualnog uznemiravanja, progona ili partnerskog nasilja od svoje 15 godine.

“Zato je o nasilju važno govoriti javno, a posebno je značajno što o ovoj temi govorimo na sednici Odbora za bezbednost. Ovo je dobar način uključivanja i prihvatanja koncepta ljudske bezbednosti u sistemu nacionalne bezbednosti, koji je izuzetno važan za svakodnevni život”, rekla je Janković.

Poverenica najavljuje da će inicirati održavanje sednica odbora u Narodnoj Skupštini Republike Srbije u čijoj su nadležnosti pitanja bezbednosti.

Poverenica je takođe ukazala na izuzetno važnu ulogu medija. Iako ima pomaka u tome na koji način mediji prenose informacije o femicidu, Janković je podsetila na naslove poput: “Upucao konobaricu zbog neuzvraćene ljubavi” ili “Zapalio ženu jer je imala švalera”…

“To je apsolutno nedopustivo i nije način da se ukaže na problem. Ono što stalno moramo govoriti i time slati poruku – nijedna žena nije odgovorna zato što je doživela nasilje, niti nasilje nad ženama sme da bude doživljavano kao deo kulture i tradicije, naglasila je poverenica”, kazala je Povrenica.

Ona je primetila da se u javnosti često objavljuju sudske presude, a naglasak stavlja na malu kaznu, što demorališe žene da prijave nasilje. Tome treba dodati i podatak da sudovi često prihvataju kao olakšavajuće okolnosti pijanstvo, mladost, starost, pa čak i nezaposlenost.

Sednici Odbora za bezbednost Skupštine AP Vojvodine prisustvovalo je 10 muškaraca, članova odbora, koji su na vrlo konstruktivan način govorili o ovoj temi.

Inače, sastav Odbora takođe govori o nejednakom odnosu moći muškaraca i žena, jer su na nacionalnom i drugim nivoima muškarci većinom članovi onih odbora u čijoj nadležnosti se nalaze pitanja bezbednosne politike.