NOVI PAZAR – Sinoć, 30. decembra, u Novopazarskom muzeju je organizovana prezentacija arheoloških istraživanja na Novopazarskoj tvrđavi i drugih projekata koje je Muzej realizovao u 2019. godini.

Gostima, među kojima su bili predsednica BNV-a dr. Jasmina Curić sa saradnicima, predsednica Skupštine grada Hanadi Hajdinović sa delegacijom grada, kao i brojni predstavnici gradskih institucija i istaknuti pojedinci.

Najprije je pradstavljeno medijsko praćenje arheoloških iskopavanja. Prisutnima se nakon toga obratio direktor Muzeja Fuad Baćićanin koji je uz pripremljenu prezentaciju predstavio tok i rezultate iskopavanja, ali i druge bitne projekte koje je tokom 2019. godine realizovao Muzej.

Baćićanin je nabrojao samo one najznačajnije i to:
– Izložba slika NULUS-a,
– Nagradni foto-konkurs „Kulturno-historijski spomenici Novog Pazara“,
– Radionica zlatoveza „Tradicionalni zlatovez u savremenoj kulturi“,
– Izložba ručnih radova „Tradicionalne rukotvorine danas“,
– Sređivanje enterijera Muzeja,
– Izdavanje i promocija Novopazarskog zbornika 41,
– Manifestacija Muzeji za 10: „Ritualna zapadnoafrička umjetnost,, projekat realizovan sa Muzejom afričke umjetnosti iz Beograda,
– Donacija Turske agencije za razvoj i saradnju i uređenje i opremanje kancelarijskog i bibliotečkog prostora Muzeja,
– Otvaranje muzejske biblioteke „15. juli“,
– Uspostavljanje saradnje sa Sarajevskim i Bjelopoljskim muzejima,
– Aktivno podržana manifestacija „Prvi pazarski polumaraton“,
– Kreativna radionica „Čarobno runo“,
– Izložba slika Hilmije Ćatovuća,
– Sanacija krova Muzeja,
– Uređenje i sanacija fasadnih i ogradnih zidova Muzeja i uređenje dvorišta,
– Pripremanje Novopazarskog zbornika 42,
– Projekat „Pretraživost srpskog / bosanskog, osmanskog, arapskog i perzijskog jezika kroz raščitavanje dokumenata rukom pisanih arapskim pismom“, realizovan sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ iz Beograda,
– Projekat „Umjetnička interpretacija sandžačke sevdalinke“ i drugi.

Prisutnima se obratila i predsednica Skupštine grada Hanadi Hajdinović, čestitala Muzeju na uspješnom radu i najavila da će, kao i do sada, Grad nastaviti aktivno da podržava rad Muzeja.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Jasmina Curić je u svom obraćanju istakla da je Novopazarski muzej u poslednjem periodu veoma aktivan i da realizuje izuzetno značajne projekte za grad Novi Pazar, ali i za celokupnu sandžačku regiju.

„Bošnjačko nacionalno veće je u 2019. godini dalo podršku Muzeju u nekim projektima i ubuduće će biti otvoreno za podršku kako Muzeju tako i drugim institucijama koje realizuju projekte od značaja za Bošnjake i sve građane Novog Pazara i Sandžaka“, zaključila je Curić.

Na kraju programa svi prisutni su premijerno mogli da pogledaju spot „Zaplakala Šećer Đula“ u izvođenju pijaniste Adema Mehmedovića i soliste Mubere Škrijelj, koji je pripremio Muzej u okviru projekta „Umjetnička interpretacija sandžačke sevdalinke“.