SARAJEVO – Jutros je na velikom displeju Sarajevo City Centra osvanula poruka “Shame on you!” sa kosturskim lobanjama i likom Petera Handkea, negatora srebreničkog genocida i simpatizera politike Slobodana Milošević, koji će danas dobiti Nobelovu nagradu za književnost.

Ovu poruku su poslali iz Udruženja žrtava i svedoka genocida koji su podsetili da je 9. decembra 1948. godine usvojena je Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a 2015. godine je 9. decembar određen kao Međunarodni dan sećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i sprečavanja tog zločina.

“U 21. veku Evropski parlament je doneo četiri rezolucije kojima se obavezao da se zločin genocida počinjen u Srebrenici neće više nikada desiti na tlu Evrope, te da Srbija kao ključni negator genocida neće biti primljena u Evropsku uniju dok ne prestane negirati genocid u Srebrenici i dok ne prihvati i primeni presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju”, naveli su.

Dodela Nobelove nagrade od strane Švedske akademije jednom od najvećih negatora genocida je povratak Evrope u najmračnija vremena 20. veka, pred I i II svetski rat kada su se podržavali i glorifikovali zločinci koji su osmislili i holokaust.

“Erik Gotfrid Kristijan Brant, švedski političar i član švedskog parlamenta je 1939. zvanično nominovao Adolfa Hitlera za Nobelovu nagradu. Posle II svetskog rata su rekli da je to bila šala. Fašisti su dobili svoju satisfakciju nakon 80 godina dodelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Putuj Evropo!”, jasna je poruka.

KLIX.BA