BEOGRAD – Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom rasprave o izboru zaštitinika gradjana Srbije govorili i o dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, a poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Mirjana Dragaš predložila je da se ustanovi nagrada za poštovanje ljduskih prava koja bi nosila njegovo ime.Poslanica Dragaš je za Hadkea rekla da je hrabar čovek koji je “kao malo ko tragao za istinom devedestih godina i stao u odbranu istine i pravde jednake i dostupne za sve i u odbranu ljudskih prava jednakih za sve”.

Navela je da je Handke i sam rekao da želi da sretne majku iz Kravice i majku iz Srebrenice.

“Samo na tome postoji istina i samo na tome postoji zajednički život. Srpski narod upravo zbog toga što je on imao takav stav devedesetih godina (prošlog veka) ima istorijsku obavezu da mu se zahvaljuje i slavi ga, jer je malo onih u svetu koji nisu hteli da zažmure po diktatu sile, zato bi bilo najhrabrije ustanoviti nagradu za poštovanje ljudskih prava po imenu ovog hrabrog, ali iznad svega velikog književnika”, rekla je Dragaš.

Poslanik Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić rekao je da je Handke najveća književna figura današnjice, a možda i najveći umetnik “koji diše vazduh zajedno sa nama”, a koji ovih dana trpi iz “odredjenih centara moći” najžešće napade.

On je rekao da Hadkne ne trpi napade na svoja dela već zato što se usudio da u svojim stavovima stane na stranu srpskog naroda i Srbije uopšte.

“Nije napadnut Peter Handke, napadnuta je Srbija. Ako danas zaćutimo možda će nas kad tad peći savest što nismo učestvovali u odbrani velikog Petera Handkea, kao što u Francuskoj danas peče savest one koji nisu učestvovali u odbrani Emila Zole kada je branio pravo (Alfred) Drajfusa na pravdu i istinu”, rekao je Krlić.

On je istakao da je “ugrožena pravda, istina i Srbija”.

“Svaka čast i svaki poklon pred velikim Handkeom, a na nama je odgovornost da učestvujemo u njegovoj odbrani”, naveo je Krlić.

Peter Handke dobio je ove godine Nobelovu nagradu za književnost, a što je naišlo na negodovanje dela javnosti zbog njegovih prosrpskih stavova tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

On je danas proglašen personom non grata u Kantonu Sarajevo, a odluku su inicirali poslanici Stranke demokratske akcije (SDA).

U deklaraciji o tome, osudjuje se dodeljivanje Nobelove nagrade, kako je navedeno, “negatoru genocida u Srebrenici”.

U deklaraciji je navedeno da je “završna faza genocida upravo negiranje genocida”, i konstatuje da je “dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim, sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem na čelu”.


Beta