BON – U svetu je u 2019. godini ubijeno 49 novinara, najmanje u poslednjih 16 godina, saopštili su danas “Reporteri bez granica”, ističući da je 57 novinara oteto ove godine, a 389 zarobljeno.

“Reporteri bez granica” napominju da je broj ubijenih novinara ove godine opao je za 44 odsto, ali ističu da je to pre svega posledica pada broja novinara ubijenih u ratnim zonama.

Po prvi put nijedan novinar nije ubijen tokom obavljanja posla u inostranstvu, rekla je portparolka organizacije Julijane Metju.

Međutim, kako upozoravaju “Reporteri bez granica”, broj novinara ubijenih u zemljama u kojima vlada mir pođednako je visok kao i prethodnih godina.

Tako je na primer, 10 novinara ubijeno u Meksiku 2019, isto koliko i prošle godine, dok je Latinska Amerika sa 14 ubijenih novinara pogubna za njih koliko i Bliski istok, gde su u toku sukobi, prenosi Dojče vele.

Meksiko je i u 2019, zajedno sa Sirijom, Avganistanom, Somalijom i Pakistanom, među najopasnijim državama za novinare, pokazuje godišnji izveštaj o slobodi medija Reportera bez granica, a prenosi Dojče vele.

Takođe, beleži se rast uhapšenih novinara imajući u vidu da se 389 njih nalazilo iza rešetaka početkom decembra ove godine, što je oko 12 odsto više nego godinu dana ranije.

Skoro polovina od ukupnog broja uhapšenih novinara nalazi se u tri zemlje: Kini, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

Dojče vele navodi da je najveći broj njih u Kini, gde se u roku od godinu dana udvostručio broj uhapšenih novinara sa 60 na 120.

Više od 40 odsto tih ljudi su takozvani građani-novinari koji su, kako se navodi, pokušali da na internetu objave nezavisne informacije, uprkos pojačanoj cenzuri, te su osumnjičeni za špijunažu” i “separatizam”.


Tanjug