BEOGRAD – Aplikacija za mobilne telefone, Scan4Chem, koja omogućava da saznamo da li proizvodi koje svakodnevno koristimo sadrže opasne hemikalije, a koju je u Srbiji lansirala nevladina organizacija Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem, dostupna je odnedavno i gradjanima u Srbiji na Google Play Store kao i na App Store, saopšteno je danas.Aplikacija daje mogućnost korisnicima da, skeniranjem barkoda proizvoda, pošalju upit snabdevaču i saznaju da li taj proizvod sadrži neke od “supstanci koje izazivaju zabrinutost”, a koje su navedene na listi Evropske agencije za hemikalije.

Snabdevači su, po Zakonu o hemikalijama, dužni da na upite potrošača daju informaciju o tome ima li ovih supstanci u njihovim proizvodima samo ukoliko tih supstanci ima više od 0,1 odsto.

Kako je saopšteno “aplikacija Scan4Chem, omogućava potrošačima da vrlo jednostavno pošalju snabdevačima upit o tome da li proizvodi koje oni plasiraju na tržište sadrže ove sporne supstance. U budućnosti, kako se bude punila baza sa podacima od proizvodjača, korisnici će moći da odmah, po skeniranju proizvoda, saznaju da li on sadrži ove supstance ili ne. Zato je sada važno da što veći broj korisnika pošalje upite za različite proizvode i da traži od kompanija da na njihove upite odgovore”.

Lansiranje aplikacije je deo evropskog projekta koji realizuje „LIFE AskREACH“ konzorcijum 20 organizacija koje predvodi državna Agencija za životnu sredinu Nemačke (UBA) a u kom aktivno učestvuje i domaći ALHem, lokalna organizacija koja okuplja hemičare i druge stručnjake koji imaju iskustva u upravljanju opasnim hemikalijama.


Beta