BEOGRAD – Tehnologija i inovacija su jedan od najviših političkih priroriteta vlade, koja čini veliki napor da sve što se odnosi na tu oblast harmonizuje i učini istinski produktivnim za Srbiju i njene građane, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je istakao da bi već naredne godine trebalo da počne izrada novog zakonskog okvira za razvoj inovacija, kako bi se ta oblast uredila po modelu koji danas imaju inovacioni lideri, poput Izraela, Finske, Švedske, Švajcarske.

“Mi u toj oblasti moramo da budemo vrlo ambiciozni i to i činimo uz podršku svih ministara, premijerke i predsednika Republike Srbije”, rekao je Popović, obraćajući se na konferenciji “Svet u 2020” u Skupštini Srbije.

Istakao je da, pored društvene dimenzije i sa njom povezanim društvenim izazovima, svet u kojem živimo i svoju tehnološku dimenziju i da je zato nemoguće govoriti o budućnosti, a da se ne govori o tehnologiji i inovacionim procesima koji se u tom domenu odvijaju.

On je dodao i da su razvojni procesi u oblasti digitalizacije nezaustavljivi.

Naveo je da danas roboti svih vrsta i najšireg spektra primene, od industrije do medicine, od poljoprivrede do istraživanja svemira, pametnih gradova ili neumornog pretraživanja beskraja interneta, humanoidi ili apstraktne mašine koje postoje samo u digitalnom svetu, nezadrživo prodiru u naš život i suštinski ga menjaju.

Ističe da je na delu nezadrživi trend kibernetizacije i da veštačka inteligencija beleži dramatičan prodor u sve sfere društva, uključujući i robotiku, jer roboti budućnosti su pametne mašine.

“Blok čejn, dejta centri, klaud tehnologije, virtuelna i proširena realnost, i tako redom, sve do 5G tehnologija koje otvaraju novi prostor za radikalne inovacije koje će uneti dramatične promene u godinama koje su pred nama”, rekao je Popović.

Nasuprot čisto tehnološkoj dimenziji, Popović kaže da treba prepoznati i trendove koji su vezani za političku dimenziju, a odnose se na inovaciju.

Istakao je da u narednoj godini Evropa završava svoj aktuelni ciklus takozvanog okvirnog programa za nauku evrope “Horizon 2020” i da odmah ulazi u novi ciklus Horizon Europe, sa rekordnim fondom od 100 milijardi evra.

Ministar je naveo da je čarobna reč za budućnost Evrope -inovacija i da je ona sinonim kreativnosti i znanja, odnosno ključna komponenta koncepta društva baziranog na znanju koji je Evropa još pre dvadeset godina definisala kao svoj najviši politički prioritet.

“Inovacija postaje i ključna odrednica ekonomije i danas Evropa, a i sve vodeće ekonomije sveta, svoju ekonomiju definišu kao ekonomiju u kojoj je inovacija ključni resursu”, naveo je Popović.

Ministar kaže da Srbija mora da bude deo svih tih procesa koji se dešavaju u svetu na polju tehnologije i inovacija.

“Zato radimo na Strategiji za veštačku inteligenciju, širimo naše aktivnosti u domenu primene nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe, jačamo nacionalne potencijale u oblasti biotehnologija, spremamo se da otvorimo nacionalni centar za robotiku u Novom Sadu, razvijamo regionalne startap centre koji su generator ekonomije vođene inovacijama na lokalnom nivou…”, istakao je Popović.

Sef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je na konferenciji da EU radi na tome da Srbija postane članica EU, odnosno da se uvede u porodicu evropskih naroda.

Istakao je da je ostvaren napredak na polju reformi i mnogim oblastima u kojima je Srbija otvorila poglavlja.

“Ipak, široko je polje pregovora na putu ka članstvu u EU i ovo nije sprint već, rekao bih maraton”, istakao je Fabrici.

On je naveo da reforme koje Srbija sprovodi daju značajne rezultate i da je ostvaren rast, značajno smanjena nezaposlenost, deficit…

Istakao je da ima poglavlja u kojima je napredak Srbije sporiji, i da bi reforme u oblasti vladavine prava morale biti brže, zatim u oblasti reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije, normalizacija odnosa sa Prištinom..

Naveo je i da 70 odsto svih investicja u Srbiji dolazi iz EU i dodao da EU 2020. godinu posmatra sa otimizmom kada su u pitanju svi važni procesi u integracijama.