OSLO – Šveđanka Kristina Doktare, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Ona je 1992. prva progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala šta se dešava.

Večeras je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam”, rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Prisetila se i ratova na Balkanu, odakle je izveštavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o smradu raspalih tela i užasima kojima je svedočila.

“Dok god živim, svedočiću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana. Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam pre ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osećam sramotu i krivicu”, naglasila je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here