RAMALAH – Sve palestinske frakcije odlučno su odbacile mirovni plan američkog predsednika Donalda Trampa za Bliski istok, a predsednik Mahmud Abas poručio je da palestinski narod nije na prodaju.

“Posle besmislice koju smo danas čuli, kažemo hiljadu puta ”ne” dogovoru veka”, rekao je Abas na konferenciji za novinare u Ramalahu.

Abas je održao hitan sastanak s predstavnicima palestinskih frakcija, uključujući Hamas kako bi dogovorili jedinstven odgovor na plan.

On je poručio da Palestinci ostaju posvećeni okočanju izraelske okupacije i uspostavljanju države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu.

“Nećemo pokleknuti i nećemo se predati”, rekao je Abas i dodao da će Palestinci pružiti otpor planu “mirnim sredstvima”.

Abas je u prethodnom obraćanju rekao da Trampov mirovni plan predstavlja “zaveru”, kao i da je i njemu i izraelskom premijeru poručio da Palestinci i njihova prava “nisu na prodaju”.

“Rekao sam Trampu i Netanijahuu da Jerusalim nije na prodaju, sva naša prava nisu na prodaju i nisu za potkusurivanje. A vaš sporazum, zavera, neće proći”, rekao je Abas u televizijskom obraćanju u Ramalahu, prenosi Rojters.

Trampov plan predviđa stvaranje palestinske države u delovima Zapadne obale, ali će omogućiti Izraelu aneksiju skoro svih njegovih naselja na okupiranoj teritoriji.

Takođe plan omogućuje Palestincima uspostavljanje prestonice na obodu istočnog Jerusalima, ali veći deo grada bio bi pod kontrolom Izraela.

Islamistička militantna grupa Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, odbacila je plan kao “zaveru” SAD i Izraela i poručila da su sve opcije “otvorene” u odgovoru na Trampov plan.

U palestinskim gradovima održani su protesti protiv američkog plana na kojima su demonstranti spaljivali postere sa slikama Donalda Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.