Globus osiguranje

KOSOVSKA MITROVICA – Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani Zijad Bećirović ocenio je da dosadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj napada Iran kako bi se dodvorio SAD i tako izbegao odgovornost pred Specijalnim sudom za ratne zločine bivše OVK.

“Iran deluje vrlo mudro i uglavnom neprimetno putem svoje obaveštajne mreže. Ramuš Haradinaj je marginalan lik koji spasava vlastitu kožu i koji misli da će dodvoravanjem SAD i brzom osudom zvaničnog Teherana izbeći procesuiranje od strane Specijalnog suda za zločine na Kosovu. To su jeftine finte za one koji poznaju situaciju na Kosovu, u regionu i u SAD”, rekao je Bećirović za Kosovo online.

Prema njegovim rečima, sukob između Irana i SAD ne bi trebalo da se odrazi na situaciju na Kosovu, iako u tom delu Balkana postoji jak iranski uticaj.

“Radi se o dva neprijatelja koji se dobro poznaju, uvažavaju, a u nekoj meri i poštuju. Govorkanja da će biti rata između SAD i Irana su intenzivna još od 1979, a međusobnog rata nema i neće ga biti ni ubuduće. Bilo je mnogo kompleksnijih i izazovnijih situacija od ove aktuelne i nije došlo do rata”, rekao je Bećirović.

On dodaje da među među Albancima na Kosovu i u Albaniji postoji verska sekta čiji se pripadnici nazivaju bektašije i koja je veoma bliska šiitskom ogranku islama i srodna alavitima, kojima pripada i predsednik Sirije Bašar el-Asad.

Na Kosovu njen duhovni centar je u Orahovcu, a u Albaniji na jugu te države, na planini Tomor.

“Radi se o vrlo vitalnoj i uticajnoj sekti. Čak su ključni ljudi Albanije, kao što su predsednik Iljir Meta, bivši albanski predsednik Bujar Nišani i bivši načelnik generalštaba albanske vojske Pelumb Chazimi pripadnici te sekte. Kroz istoriju su bektašije bili i Naim i Sami Frašeri, osnivači Prizrenske lige, i Abdul Frašeri, vođa Prizrenske lige, rekao je on.

Upitan koliko su elitne jedinice iranske Republikanske garde Al Kudsa tokom devedesetih ­­učestvovale u ratnim sukobima u BiH, ali i na Kosovu­, Bećirović kaže da je iranska prisutnost je bila izražena kroz prisustvo vojnih instruktora, jer sve zemlje imaju ili su imale dovoljno regruta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here