BEOGRAD – Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov podržava inicijativu Romske partije da se prepolovi broj potpisa birača koji podržavaju izborne liste nacionalnih manjina, te da umesto traženih deset hiljada iznosi pet.

Žigmanov smatra i da bi takva inicijativa sigurno doprinela većoj izlaznosti partija nacionalnih manjina.

“Ovo je normalan potez Romske partije i to bi predstavljalo pozitivan pomak”, istakao je Žigmanov za Tanjug.

On objašnjava da danas postoji nelogična nesrazmera da se traži deset hiljada potpisa za predaju lista, a za registraciju stranke nacionalne manjine potrebno je samo hiljadu glasova.

“Ispada da je lakše osnovati stranku nego izaći na izbore, a treba upravo suprotno, izvršiti pozitivnu afirmaciju spram pripadnika onih zajednica koji su u brojčanoj manjini”, naveo je Žigmanov.

On kaže i da je bošnjačka Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) već podnosila zahtev za izmenu zakona u skupštinsku proceduru, sa predlogom da je potrebno hiljadu potpisa podrške za izlazak na izbore.

“Verovatno bi i broj od 5.000 bio velik. Institutom javnih beležnika sužena je mogućnost prikupljanja potpisa na 14 dana, a broj notara je daleko manji od onih koji su nekad imali pravo poput službenika zaduženih za to”, kazao je Žigmanov.

Tanjug