Globus osiguranje

TUTIN – Odbor SDA Sandžaka u Tutinu, poslednjeg dana prošle godine, jednoglasno je doneo odluku da iz partije isključi bivšeg predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esada DŽudža. Obrazloženo je da je Džudžo prekršio programska dokumenta te stranke.

– Odluka lokalnog odbora SDA o mom isključenju iz stranke je nelegitimna – kaže za naš list Džudžo i ocenjuje da tutinski ogranak te partije „nema nikakav izborni legitimitet nakon tragične smrti Šemsudina Kučevića, bivšeg predsednika opštine Tutin i jednog od čelnika SDA Sandžaka, zahvaljujući kome ta stranka u Tutinu ima apsolutnu vlast od 1996. godine.

Džudžo ističe da je ta partija „u poslednje dve godine izgubila kompas i nalazi se u ćorsokaku iz kojeg ne vidi izlaz.

– Ne prepoznajem političku ideju na kojoj je nastala SDA Sandžaka pre trideset godina, za koju sam se borio ja i hiljade drugih Bošnjaka koji su u njoj videli svebošnjački nacionalni pokret – objašnjava bivši predsednik BNV i potvrđuje da je ovo nastavak obračuna sa njim, započet, u junu prošle godine, kada je smenjen sa funkcije predsednika bošnjačkog nacionalnog saveta.

Odluka o isključenju iz SDA dovodi se u vezu i sa najavom da bi Džudžo i narodni poslanik Bajro Gegić, na predstojećim izborima, mogli da predvode grupu građana, koja od njih očekuju da sa drugima „daju adekvatan odgovor u smislu prevazilaženja krize u kojoj se našla prva bošnjačka stranka“.

Posle smene sa funkcije predsednika BNV, Džudžo je podneo, a onda povukao svoju ostavku većnika na listi „Samoopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina. Tvrdi da je ostavka nevažeća, jer su „građani dali, legitimitet listi za rezultate koje sam postigao, pre svega u ostvarivanju identitetskih prava i sloboda i za procese na kojima sam radio godinama. Za sve to osećam odgovornost“.

Nezvanično, grupa građana koja će na predstojećim izborima da podrži Gegića i DŽudža, uputiće zahtev Ugljaninu da preispita odluka lokalnog odbora svoje partije u Tutinu.

Džudžo je smenjen sa funkcije predsednika BNV na inicijativu svoje liste „Samoopredeljenje“, jer bez saglasnosti koalicionih partnera sa liste „Vakat je“ nije hteo da potpiše inicijativu o specijalnom statusu Sandžaka, koju su pokrenuli članovi Izvršnog odbora BNV sa Ugljaninove liste.


Danas.rs/S.Novosel

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here