ANKARA – Turska se neće suzdržati da “pruži lekciju” Kalifu Haftaru, komandantu snaga istočne Libije, ako nastave napade na međunarodno priznatu vladu, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je u svom govoru rekao da je “pučista Haftar pobegao” juče iz Moskve nakon što mirovni pregovori između njega i čelnika vlade sa sedištem u Tripoliju, Fajezom al-Seradžom, nisu uspeli da dovedu do prekida vatre kako bi se okončao devetomesečni sukob, preneo je Rojters.

Vođe libijskih zaraćenih strana postigli su juče određeni napredak na indirektnim mirovnim pregovorima u Moskvi, ali nisu uspeli da se dogovore o primirju i okončanju devetomesečnog rata zbog glavnog grada Tripolija, prenosi Tas s.

Razgovori su trajali osam sati uz posredovanje Rusije i Turske, a lider Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar rekao je da sporazum o primirju sa Vladom nacionalnog jedinstva nije potpisao jer ignoriše neke zahteve LNA.

Prema pisanju Skaj njuza Haftar je tražio da se dozvoli njegovoj vojsci da uđe u Tripoli i formira vladu nacionalnog jedinstva koja će dobiti poverenje parlamenta, kao i nadgledanje primirja, ali bez učešća Turske.

Tanjug