BON – U četvrtak, 23. januara, u Aušvicu se očekuje dolazak do sada najvišeg zvaničnog gosta koji predstavlja više od milijardu muslimana u svetu – Mohameda Al Ise, generalnog sekretara Svetske muslimanske lige.

Dojče Vele (DW) pise da je ova poseta svojevrsna senzacija, naročito jer Al Isa dolazi zajedno sa Dejvidom Herisom, direktorom Američkog jevrejskog komiteta. Dakle zajedno stižu 54-godišnji islamolog i 70-godišnji jevrejski pravnik čiji je otac preživeo Holokaust.

Zajednička poseta Aušvicu ima dvogodišnju predistoriju. Pre zverskog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Saudijska Arabija je dosta polagala na popravljanje imidža u svetu, piše DW.

Navodi se da je Al Isa pisao direktorki Muzeja sećanja na Holokaust u Vašingtonu i izrazio “veliko saosećanje sa žrtvama Holokausta” koji je “do srži potresao čovečanstvo”. Pravi islam, napisao je on, protiv je takvih zločina.

“Mi svako negiranje Holokausta ili njegovu relativizaciju posmatramo kao zločin”, napisao je Al Isa, koji je u prošlosti obavljao funkciju ministra pravosuđa u Saudijskog Arabiji.

U maju 2018. je posetio muzej u Vašingtonu: “Svojim sam očima video brda dokaza. Ne mora se otići u muzej kako bi se prepoznala odvratnost Holokausta – ali niko, ko dođe u Muzej, to ne može da negira”, rekao je on.

Al Isa je zahtevao od muslimana da se upoznaju sa istorijom Holokausta i posete mesta sećanja. On je, takođe, citirao Elija Vizela: “”Moramo da svedočimo za mrtve i žive”. Kako Kuran propisuje: Vi, koji verujete, budite iskreni prema Bogu i svedoci pravde”.

Inače, u četvrtak se u memorijalnom centru “Jad Vašem” u Jerusalimu obeležava 75 godina otkako je Crvena armije oslobodila Aušvic. Obeležavanju će prisustvovati više od 40 svetskih lidera.

Tanjug