NOVI PAZAR – Grad Novi Pazar, Savez slepih i slabovidih Republike Srbije i članovi Međuopštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih Novi Pazar, prezentovali su danas multifunkcionalnu pametnu rukavicu.

Reč je o izumu čija je svrha da olakša svakodnevnicu slepim i slabovidim licima, a prema rečima Jelene Stojanović, podpredsednice Saveza slepih Srbije, pametna rukavica ima nekoliko funkcija:
“Funkcije koje su slepim osobama potrebne i koje rukavica treba poseduje su prepoznavanje novčanica, pomoć pri sipanju tečnosti iz suda u sud, a sastavni deo rukavice trebalo bi da postane i zvučnik za emitovanje poruka koje su namenjene korisniku”, rekla je Stojanović.

“Rukavicu je razvio domaći startap „Anora“ iz “Anoris Technology”. Prezentaciju u vašem gradu omogućila nam je dobra saradnja i podrška koju imamo sa gradonačelnikom, kao i naše partnerstvo sa “Međuopštinskom organizacijom saveza slepih Novi Pazar. Želimo da saradnjom društveno odrgovornih pojedinaca i organizacija, uz podršku lokalnih samouprava, omogućimo slepim i slabovidim licima da po najpovoljnijim uslovima dođu do pametne rukavice, odnosno da je, ako je moguće dobiju besplatno”, kazala je Stojanović, podećajući da “gradonačelnik Biševac pokazuje izuzetnu zaintersovanost za tehnološke inovacije koje će osobama sa invaliditetom olakšati svakodnevnicu”.

Prezentovani uređaj se uključuje kada se stavi na ruku, pri čemu se aktivira i set senzora, koji omogućavaju rukavici da prikuplja informacije iz okoline. Rukavica je osmišljena tako da olakšava orijentaciju, prepoznavanje boja, detekciju intenziteta svetlosti, izgovaranje datuma i sata. To što olakšava život slepim i slabovidim licima, opredelilo je Grad Novi Pazar da, prema rečima gradonačelnika Nihata Biševca, podrži ovaj sjajan projekat.

“Već danas je dogovoreno da za potrebe lokalnog Saveza slepih obezbedimo tri pametne rukavice. Značaj je višestruk, jer u velikoj meri olakšava život slepim i slabovidim osobama. Nastojimo da podrškom udruženju pomognemo sugrađanima koliko god je moguće”, kazao je gradonačelnik Biševac.
Međuopštinska organizacija Saveza slepih i slabovidih Novi Pazar broji 200 članova. Organizacija se primarno bavi osamostaljivanjem slepih i slabovidih lica svih starosnih dobi I u tome, kako je istaknuto, ima izuzetnu podršku lokalne samouprave.
“Do sad je kao de telesne šeme korišćen beli štap a danas smo imali priliku da se uverimo u ulogu pametne rukavice. Uz podršku gradonačelnika, ubrzo ćemo na raspolaganju imati tri rukavice, što je članovima izuzetno dragoceno. O saradnji sa Gradom neću govoriti, jer je ovo samo jedan od oblika podrške koju dobijamo”, kazala je predsednica Međuopštinske organizacije Mirsada Dibranin Ajdinović.

Tvorci pametne rukavice najavljuju i izradu drugih pomagala, poput govornog toplomera, govorne kuhinjske vage i vage za merenje telesne težine.