ATINA – Više od tone kokaina i četvrt miliona evra zaplenjeno je u akciji grčke policije u gradiću Astakos, javlja Katimerini. Vrednost zaplenjene droge procenjena na 50 miliona evra.

Grčka policija uhapsila je devet osoba i zaplenila veliku količinu kokaina i novca u akciji za čiju je pripremu bilo potrebno pola godine, saopštila je grčka policija.

U policijskoj operaciji, koja je kulminirala hapšenjem devet osoba u gradiću Astakos, zaplenjeno je ukupno 1,18 tona kokaina, nešto više od 233.000 evra, “kalašnjikov”, tri pištolja i 19 mobilnih telefona.

Među devet osoba, šestorica su Albanci, ali grčka policija nije objavila njihova imena. Albanski dnevnik Panorama, pak, tvrdi da je među uhapšenima Aleksandar Pemaj, koji slovi za jednog od glavnih organizatora albanskog podzemlja u Grčkoj.

Ostaje nejasno da li su uhapšeni organizatori čitave krijumčarske operacije, ili su se iza rešetaka našle osobe koje su angažovane kako bi tona kokaina bila distribuirana iz Grčke.

Kokain, koji je zaplenila grčka policija, potiče iz Sent Vinsenta na Karibima, koji je preko Dominikanske Republike na kraju dospeo do Grčke.

Policija u Grčkoj je drogu zaplenila pošto im je američka agencija za borbu protiv narkotika, DEA, javila da je velika količina kokaina utovarena na brod.

Drogu je platio albanski državljanin, a ključni operativac ove akcije bio je Arapin koji živi u Španiji, saopštila je grčka policija.