BERLIN – U više nemačkih pokrajina policija je sprovela pretrese zbog sumnje “pripreme teškog nasilja koje ugrožava zemlju”, čime nemačke vlasti uobičajeno okarakterišu terorističke napade.

Državno tužilaštvo u Berlinu jutros je sprovelo pretrese u Berlinu, Brandenburgu, Severnoj Rajni Vestfaliji i Tiringija.

Težište akcije su bili Berlin i Tiringija.

Prema pisanju dnevnika “Bild”, racija se sprovodi u islamističkoj sceni i usmerena je protiv Čečena.

Tužilaštvo je potvrdilo da je u Brandenburgu, u mestu Ludvigsfelde, uhapšena najmanje jedna osoba, u Berlinu najmanje dva lica, a u Hagenu jedna osoba.

Uhapšeni su već duže praćeni od strane nadležnih službi, a za sada je nejasno da li su nabavili naoružanje ili eksploziv.

Konkretan cilj planiranog napada istražnim organima za sada nije poznat i očekuju detaljnije informacije na osnovu analize zaplenjenog materijala.

Čečenske islamističke mreže već duže važe za veoma opasne, zato što su njihovi pripadnici bili u ratu i obučeni su za rukovanje eksplozivom.

Uz to, kako navode mediji, Čečeni su često u kontaktu sa organizovanim kriminalom, i preko nelegalnih aktivnosti finansiraju terorističke namere, te lakše mogu doći do oružja i eksploziva.

Tanjug