NOVI PAZAR – Potpredsednik Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović smatra da su poziv za izlazak na predstojeće izbore u Srbiji i bezuslovno prihvatanje sadašnjih izbornih uslova “direktna podrška i davanje legitimiteta režimu Aleksandra Vučića”.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić pozvao je ranije Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina da zajedno nastupe na predstojećim poslaničkim i lokalnim izborima formirajući jedinstvenu bošnjačku listu. ;On je novirarima rekao da bi posle tri decenije isustva ;time ;pokazali političku zrelost, odgovornost, snagu i sposobnost da su spremni da lične, partijske i partikularne interese ostave po strani.

Enis Imamović ;je na društvenim mrežama, komentarišući taj poziv Zukorlića naveo da se “nada da ovo nije samo novi pokušaj (Zukorlića) da se na jednu zajedničku listu sakrije od političke odgovornosti za štetu koju je naneo, nakon što mu to nije pošlo za rukom na izborima za reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini”.

“Bošnjacima je najpre potrebna ozbiljna analiza da li uopšte treba da učestvuju na izborima koje organizuje Vučićev fašistički režim, u svojoj najopasnijoj fazi raspadanja, a dijalog o tome se mora voditi u okvirima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao najvišeg političkog i predstavničkog tela Bošnjaka”, napisao je Imamović, poslanik u Skupštini Srbije.

On je istakao da je minimum da Bošnjaci izadju na predstojeće izbore prihvatanje Platforme o specijalnom statusu Sandžaka, koja predvidja da se Sandžak definiše kao posebna izborna jedinica iz koje se bira najmanje 20 poslanika.

“Zukorlić je, kao deo Vučićeve kamarile, uporno odbijao da se na svim prethodnim izborima formira jedinstvena bošnjačka lista i bošnjačko-sandžački poslanički klub, a bošnjačke glasove je koristio za ličnu privilegiju i trgovinu u Beogradu i blaćenje bošnjačkih političkih lidera. Možda je ovaj njegov poziv pokušaj da nas sve uvuče u njegov poslednji sukob sa IZ Bosne i Hercegovine i reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem”, rekao je Imamović.

Imamović je napisao ;da “sve aktere Vučićevog režima sustižu afere, te je samo pitanje vremena kada će svetlo dana ugledati i izborne kradje, medju kojima i u Sandžaku”.

Beta